Новини

Треті роковини смерти Гандзюк: посольства США та Британії закликали покарати винних

Поки жоден із правоохоронців так і не отримав покарання за саботаж та спроби «зливу» справи.

Фото: Liga.net

Сьогодні — треті роковини смерти херсонської активістки Катерини Гандзюк. У посольстві США та Британії закликали притягнути до відповідальности винних у її смерті.

«Ми шануємо її відвагу та відданість і закликаємо владу притягнути до відповідальности всіх тих, хто стоїть за нападом, який забрав її життя», —  написало посольство США в Україні.

Згадала про роковини смерти активістки і пані посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Мої думки з її родиною. Я захоплююся відвагою Каті та інших українських активісток. Ми закликаємо притягнути винних до відповідальности без зайвих зволікань», — пише Сіммонс.

Крім того, сьогодні депутати Верховної Ради під час засідання вшанували Гандзюк хвилиною мовчання.

Довідка
Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні облили її сірчаною кислотою – жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

Чи притягнули винних до відповідальности

У справі Гандзюк уже винесли вирок п’ятьом особам: безпосередньому організатору злочину Сергію Торбіну і його співучасникам Микиті Грабчуку, Володимиру Васяновичу, В’ячеславу Вишневському і Віктору Горбунову. Їм призначено покарання від трьох до шести з половиною років позбавлення волі. Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру повідомили про підозру у вчиненні злочину. Підозрюваного в організації Олексія Левіна у січні цього року затримали в Болгарії. 16 березня його екстрадували в Україну.
Інші замовники вбивства досі на волі. Андрій Гордєєв розпочинає чергові спроби продовжити політичну кар’єру, а Євгена Рищука обрали головою Олешківської ОТГ на Херсонщині.
Жоден із правоохоронців так і не отримав покарання за саботаж та спроби «зливу» справи.

Сьогодні акції пам’яті Катерини Гандзюк пройдуть у Києві, Львові, Дніпрі, Луцьку, Харкові.

Коментарі