Новини

Проти вакцинації, але відвідати палату у шпитальній базі відмовляються. Що за протест відбувся під стінами Чернівецької ОДА

Противники вакцинації проти COVID-19 вважають, що цієї хвороби не існує, та вимагають, аби їх не змушували проходити імунізацію.

Фото — Суспільне.Буковина

Під стінами Чернівецької ОДА сьогодні, 3 листопада, відбувся протест проти вакцинації. Як повідомляє Суспільне, на акцію зібралися понад сто осіб. Також подібна акція відбувалася у Києві.

До протестувальників виходив голова ОДА Сергій Осачук, якому не дали до кінця висловити свою позицію та обґрунтувати ухвалені рішення, постійно викрикуючи «Ганьба!».

Як розповів Шпальті директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний, після акції йому вдалося поспілкуватися з деякими антивакцинаторами. Він запропонував кожному з них одягнути засоби захисту та відвідати будь-яку шпитальну базу на їхній розсуд.

«Звісно, вони відмовилися, але я готовий показати, яка там зараз ситуація. Тому вкотре стверджую: вакцинація наразі – єдиний спосіб побороти цю хворобу. Можна було б дискутувати ще в березні, травні чи навіть у червні. Але не за нинішніх показників. Зараз 98% пацієнтів наших госпітальних баз – невакциновані. А у важкому стані в реанімаціях – усі 100% нещеплені. Про які дискусії за нинішніх показників можна говорити?» — каже Олег Чорний.

Зі слів посадовця, що більше людей вакцинуються, то менше будуть хворіти. Відповідно область не потрапить до «червоної» зони. А отже, все працюватиме: люди сплачуватимуть податки, наповнюватимуть бюджет, держава розвиватиметься.

«Мені здається, що протестувальники з різних причин не роблять таких далекоглядних висновків і обмежуються лише своїми міфічними аргументами», — каже директор Департаменту охорони здоров’я ОДА.

Своєю чергою лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко зізналася, що їй неприємно було чути відверто образливі слова на адресу медиків із вуст протестувальників.

«Звісно, всі люди мають право на власне волевиявлення, але було б дуже добре, якби протестувальники свою незгоду засвідчили на папері. У них були заклики й у бік медиків, які нам із колегами неприємно було чути. Якщо вони відмовляються вакцинуватися офіційно, на загал, може, тоді їм варто відмовитися і від лікування проти ковіду? Це ж «примарний» вірус, з їхніх слів. «Фейкова» пандемія», — каже лікарка.

Зі слів Ольги Кобевко, в обласній клінічній лікарні зараз у стаціонарі понад 180 пацієнтів. Майже всі невакциновані. Щеплених серед них – до 5 людей. При цьому всі вакциновані мають легкий перебіг. А в реанімації перебувають лише нещеплені.

«Також сумно було бачити, що це масова акція, які наразі заборонені в «помаранчевій» зоні. Ба більше, люди були без масок, але правоохоронні органи не вжили жодних заходів, щоб убезпечити акцію. На жаль, питання вакцинації досі не визначене на державному рівні як питання національної безпеки. Хоча воно таким є», — каже Ольга Кобевко.

На думку політолога Ігоря Баб’юка, акції проти імунізації нині є мейнстримом не лише в Україні, але й у Європі. Тому українським затятим противникам вакцинації просто потрібно було провести щось подібне на хвилі популярности цього протестного явища.

«Думаю, деякі політичні сили могли б скористатися цим під виглядом турботи про громадян та захисту прав людини. Хоча не думаю, що це могло б зіграти проти нинішньої влади, бо всі свідомі люди розуміють, що з поширенням цієї хвороби треба дійсно вакцинуватися», — вважає Ігор Баб’юк.

Водночас пан Ігор не побачив на цьому мітингу масовости – йому акції в Києві та Чернівцях нагадали швидше локальні протести підприємців, соціальних працівників чи профспілок. Тож, якщо не буде ніякого загострення, такі мітинги повинні досить швидко згаснути.

«Найбільшою проблемою влади є те, що немає чіткої логіки в системі вакцинації. Спочатку замість лікарів вакцинували будь-кого: правоохоронців, прикордонників, освітян. Потім намагалися щепити відомих людей, щоб популяризувати. Це викликало обурення в суспільстві через обраність медійних особистостей. Потім, влітку минулого року, нарешті почали вакцинувати лікарів. Згодом знову взялися за освітян — напередодні початку нового навчального року», — каже Ігор Баб’юк.

На думку політолога, несистемність може бути пов’язаною з тим, що спершу існував дефіцит вакцин, а зараз їх вдосталь, і ми опинилися в епіцентрі чергової хвилі. Тому влада й намагається продовжити вакцинацію в будь-який спосіб.

А це викликає підозру в суспільства. Раніше вакцини не виробляли так швидко, вона надто мало часу існує, а тому створює навколо себе певні легенди та побоювання. До того ж, за словами пана Ігоря, антивакцинаторські настрої підсилюють і зовнішні вороги та деякі політичні сили, котрі діють у їхніх інтересах.

Коментарі