Новини

Більшість українок у Польщі працює нижче свого рівня кваліфікації — дослідження

Лише 15% респонденток переїхали до Польщі, щоб працювати за фахом.

Фото: hromadske

Більша частина українок, що перебувають на заробітках у Польщі, працюють на роботі нижче свого рівня кваліфікації. Про це свідчить дослідження, що провели серед українок у Польщі, передає Укрінформ.

В опитуванні зазначають, що лише 15% респонденток переїхали до Польщі, щоб працювати за фахом. При цьому переважна більшість (85%) українських заробітчанок беруть на себе більше фізичне навантаження, ніж передбачає їхня кваліфікація.

Чому українки їдуть на заробітки

Основна причина, чому українки переїжджають до сусідньої країни, — економічна. Більшість свідомо їде до Польщі працювати фізично у сільському господарстві, на виробництві, у торгівлі, готельно-ресторанній сфері, тобто нижче свого фахового рівня. В Україні багато з них працювали до цього педагогинями, держслужбовцями, підприємницями або науковицями.
Респондентки пояснюють, що їдуть, бо навіть на роботах, де не треба кваліфікації, платять більше, ніж в Україні. Також у країні вищий рівень безпеки та комфорту.

Українки залишаються на некваліфікованих роботах, бо мають нижчий рівень конкурентности проти громадянок Польщі через незнання мови, відсутність легалізації своєї кваліфікації у країні та відсутність чіткого плану.

Все ж більшість планує з часом змінити роботу на офісну. Українки хочуть підтвердити свої українські дипломи або отримати польську освіту. Більша частина опитаних жінок має намір і надалі залишатися в Польщі або ж навіть переїхати туди родиною.

Коментарі