Новини

За останнє десятиліття понад 80% всіх вбивств журналістів у світі залишилися безкарними

Більшість журналістів вбили навмисно, через їхню професійну діяльність.

Фото: Українська правда

Понад 80% всіх вбивств журналістів у світі залишилися безкарними за останнє десятиліття. Про це свідчать дані «Глобального індексу безкарності» Комітету захисту журналістів (КЗЖ) за 2021 рік.

Комітет наголошує, що за останні 10 років у світі відбулося багато надзвичайних подій, таких як громадянська війна в Сирії, масові антиурядові заворушення в арабських країнах та напади на працівників ЗМІ з боку екстремістських груп та синдикатів організованої злочинності.

Так, за цей час вбили 278 журналістів через свою роботу в усьому світі.

У 226 з цих випадків, комітет зафіксував повну безкарність. Жодна людина не була засуджена за вбивство. 

У першій десятці індексу безкарності — Сомалі, Сирія, Ірак та Південний Судан, Афганістан, Мексика, Філіппіни, Бразилія, Пакистан та Росія.

За 2020 рік щонайменше 22 журналісти стали жертвами вбивств, скоєних як акт помсти за свою професійну діяльність. Це удвічі більше ніж у 2019 році. 

Зазначають, що у 2021 році кількість вбивств близька до торішньої, але політична нестабільність в Афганістані та інших небезпечних для журналістів країнах ускладнює прогнозування.

КЗЖ визначає вбивство як навмисний акт проти конкретного журналіста через його професійну діяльність. До  індексу не входять випадки загибелі журналістів під час бойових дій чи при виконанні ними небезпечних завдань.

Нагадаємо що цьогоріч у Чернівцях вшановували пам’ять Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів.

Коментарі