Новини

Вакцинація від COVID-19 для дітей: у МОЗ назвали умови щеплення

Крім обов’язкового дозволу батьків та їхньої присутности під час щеплення, необхідно мати деякі документи.

Фото: News Medical

В Україні схвалили вакцинацію проти коронавірусу для дітей від 12 років. Однак це можливо лише за певних умов, повідомляють у МОЗ.

Крім обов’язкового дозволу батьків та їхньої присутности під час щеплення, необхідно мати деякі документи.

Зокрема, батьки або опікуни мають надати лікарю документи, що підтверджують наявність у дитини всіх рутинних щеплень, згідно з Національним календарем щеплень.

«Якщо дитина не отримала всі необхідні рутинні щеплення та не має протипоказань до них, то вона має їх зробити і після цього матиме можливість вакцинуватися проти COVID-19», — зазначили в МОЗ.

Крім цього, батьки повинні отримати направлення у педіатра або сімейного лікаря та взяти цей документ у пункт щеплення.

«Дітей віком від 12 років рекомендують щеплювати вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що й для дорослих, – дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21-28 діб», — йдеться у повідомленні.

Протипоказання такі ж, як і у дорослих — наявність алергії на один з компонентів препарату Pfizer. Якщо дитину треба вакцинувати й від інших хвороб — необхідно дотриматись 14-денного інтервалу між введенням різних препаратів.

Підлітки від 16 років можуть самостійно узгоджувати вакцинацію з лікарем.

Нагадаємо, раніше дітей можна було вакцинувати лише за умови хронічних захворювань та виїзду за кордон на навчання або з іншою метою. Зараз вакцинують усіх дітей віком від 12 до 17 років, які не належать до групи ризику складного перебігу хвороби.

Коментарі