Новини

Чернівецький завод розпочав виробляти кисень для лікарень, але поки без ліцензії

Наразі підприємство виробило 250 балонів кисню та відправило у Київ.

Фото ілюстративне

Чернівецький Машинобудівний завод розпочав виробництво кисню для українських лікарень. Першу пробну партію — 250 балонів — уже відправили у Київ. 

Виробництво розпочали за ініціативи Служби безпеки України, МОЗ та Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

В області загострення епідситуації і побільшало хворих на Covid-19. Тому, випереджаючи ситуацію, вирішили виробляти кисень. Про це розповів «Шпальті» директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний.

Фото з фейсбук-сторінки Олега Чорного

«Навесні бувало, що через несправність машини, яка доставляла кисень, лікарні области не отримували його вчасно. Також іноді доводилося привозити його з Польщі. У разі загострення ситуації з коронавірусом може виникнути нестача кисню», — зазначив Олег Чорний.

За його словами, машзавод може забезпечувати киснем не тільки Чернівецьку область, а й сусідні. 

«У випадку збільшення навантаження на кисневу систему шпитальних баз матимемо кисень в області. Адже довіз з інших міст становить небезпеку», — сказав директор Департаменту.

Постачати кисень у лікарні завод зможе, коли отримає ліцензію на його виготовлення.

Генеральний директор ТОВ «Машзавод» Віктор Сідляр розповів «Шпальті», що підприємство виробляє якісний кисень, але не має відповідної ліцензії. Тож продає його київській фірмі втричі дешевше ринкової вартости. 

«Ми пішли на такий крок, адже є потреба у кисні. Першу партію — 250 балонів — виготовили за день. Ми не знаємо своїх потужностей, бо працюємо не ритмічно, із зупинками, а це великі затрати. Ліцензія — це бар’єр. Ми змушені продавати кисень втричі дешевше ринкової вартости. Пішли на такий крок, бо є потреба в кисні. Якщо ми отримали замовлення з Києва, це говорить про дефіцит», — каже Віктор Сідляр.

Директор Чернівецького машзаводу запевняє, що кисень виробляють якісний. Багато років тому підприємство виготовляло кисень у лікарні области. Однак потім припинили співпрацю. Відтоді й донині його виробляли лише для власних потреб.

Після отримання ліценції завод змое забезпечити медичним киснем кожну лікарню области, переконує Віктор Сідляр. 

 

Коментарі