Новини

Україні передадуть скіфське золото з Амстердама. Розгляд справи тривав сім років

Суд вирішив повернути скіфське золото Українській державі, проте кримські музеї оскаржили це рішення.

Фото: pinterest

У вівторок, 26 жовтня, Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення про передачу скіфського золота Україні. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на джерела в посольстві України в Нідерландах.

Президент Володимир Зеленський привітав рішення суду.

Історія справи

Після окупації Криму перед владою Нідерландів постало питання, кому повертати колекцію золота, що перебувало на експозиції в одному з музеїв Амстердама.

Раніше, 14 грудня 2016 року, суд Амстердама вирішив повернути скіфське золото Українській державі, проте в січні 2017-го кримські музеї оскаржили це рішення.

Українська сторона наголосила, що золото скіфів із кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія ж, зі свого боку, хотіла повернути його в Крим.

Процес затягнули, а потім призупинили до вирішення питання про відвід судді на вимогу української сторони. Торік 28 жовтня апеляційна палата амстердамського суду насамкінець задовольнила клопотання України.

Чим унікальна колекція?

У лютому 2014 року колекцію «скіфського золота» вивезли для участи у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка відбувалася в Музеї Пірсона, що в Амстердамі.

Вона складається з колекцій, які виставили п’ять музеїв. Зокрема один із них розташований у Києві, а інші чотири — у Криму. Серед 500 експонатів виставки є артефакти зі скіфського золота, коштовне каміння, мечі стародавніх греків і скіфів, а також церемоніальний шолом.

Коментарі