Новини

Рівень парникових газів у повітрі досяг рекорду — ООН

Кількість вуглекислого газу зросла до 413,2 частини на мільйон у 2020 році.

Фото: reuters

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі за 2020 рік досягла рекордної позначки, пише Reuters із посиланням на дослідження метеорологічного агентства ООН. У понеділок, 25 жовтня, організація виступила з переліком завдань, що стоять перед переговорами ООН щодо клімату.

Рівень вуглекислого газу зріс до 413,2 частини на мільйон у 2020 році. Це перевищує середній показник за останнє десятиліття, а також доіндустріальний рівень на 149%.

Потрібно врахувати й те, що рівень шкідливих викидів зменшився через карантин.

За словами Генсека Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Талласа, такі темпи набагато перевищують узгоджене в Парижі підвищення на +1,5 градуса.

Якщо країни не створять жорсткіші цілі щодо викидів вуглекислого газу, ніж зараз, то світ не досягне мети Паризької кліматичної угоди щодо обмеження глобального потепління на рівні нижче 2 або навіть 1,5 градуса.

«Ми сильно збилися зі шляху. Нам необхідно переглянути наші промислові, енергетичні та транспортні системи й увесь спосіб життя», — додав Таллас.

Наслідками глобального потепління на Землі стали теплові хвилі, регулярні посухи, повені й інші стихійні лиха.

Влітку в Києві температура може збільшитися на 6,5 градусів уже до 2050-го.

З 31 жовтня по 12 листопада 2021 року в Глазго (Шотландія) відбудеться 26-та Конференція сторін Рамкової конвенції ООН із питань зміни клімату. Делегацію від України очолить Президент Володимир Зеленський.

Коментарі