Новини

На пацієнтів із Дельтою витрачають у п’ять разів більше медичного кисню — Ляшко

Середні витрати рідкого кисню в лікарнях на добу проти квітня збільшилися вдвічі.

На пацієнтів із «Дельтою» в лікарнях витрачають у 5-6 разів більше медичного кисню, ніж на хворих COVID-19 звичайного штаму. Про це розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у Верховній Раді під час запитань уряду, передає «Ліга.нет».

«Люди, які оперують цифрами та щодня відвідують лікарні, бачать, як зросло у 5-6 разів споживання кисню на одного пацієнта, госпіталізованого з “Дельтою”», — каже Ляшко.

Міністр зазначив, що середні витрати рідкого кисню в лікарнях на добу проти аналогічного періоду квітня 2021 року збільшилися вдвічі. Також є міста, де споживання кисню сягає 45-50 тонн на добу. 

«Сумарний необхідний розрахунковий піковий кисневий потік по країні — 977 148 (л/хв)», — повідомив Віктор Ляшко.

Зазначимо що у четвер, 21 жовтня, заступник міністра охорони здоров’я – головний санлікар Ігор Кузін  заявив, що МОЗ України в терміновому порядку шукає альтернативні джерела постачання кисню для лікарень. Це сталося, бо два основні його виробники, які працюють у країні, зупинилися на регламентні роботи. 

За його словами, поки істотного дефіциту кисню не відчувається. При цьому сьогодні під час запитань до уряду, зокрема до Віктора Ляшка, нардепка від партії «Голос» Інна Совсун заявила, що отримує від лікарів із регіонів тривожну інформацію.

«У них паніка через те, що один з основних постачальників кисню, які є зараз, пішов на технічні ремонтні роботи. Наразі в деяких лікарнях кисень закінчиться вже сьогодні, в крайньому разі – завтра. І поки що ніяких інших варіантів у них немає», — наголосила Совсун.

У відповідь Ляшко запевнив, що МОЗ тримає ситуацію під контролем та відстежує наявність запасів медичного кисню в лікарнях. 

Нагадаємо, що за минулу добу, 21 жовтня, в Україні виявили 23 785 нових випадків коронавірусного захворювання — це новий рекорд за весь час пандемії. Крім цього, померла найбільша кількість людей за весь час. У «червоній» зоні наразі вже шість областей. Київ перейде найближчими днями. 

 

Коментарі