Новини

Українським банкам невдовзі заборонять приймати російські рублі

Закон забороняє залучення на території України депозитів або надання позик кредитів, виражених у валюті держави-окупанта.

Фото: Алексей Сухоруков

З 21 листопада Національний банк заборонить усім банкам в країні приймати російські рублі для зарахування на депозитні рахунки фізичних осіб. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Такі зміни ухвалили постановою НБУ №103 від 8 жовтня 2021 року. Їх впровадили, щоб регулятивно-правові акти НБУ відповідали чинному законодавству. Так, закон 1618-IX, що набуде чинности 21 листопада, скасовує поняття економічної зони Криму, а також забороняє залучення на території України депозитів або надання позик кредитів, виражених у валюті держави-окупанта.

«Банкам (філіям, відділенням) заборонено здійснювати касові операції з приймання готівки іноземної валюти держави-окупанта для зарахування на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб на період дії Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» , — йдеться в постанові НБУ.

Крім цього, у НБУ нагадали, що в жовтні 2017 року в Україні заборонили банкам-фінустановам здійснювати касові, зокрема валютно-обмінні, операції з банкнотами і монетами Центробанку Російської Федерації із зображенням карт, символів, будівель, пам’ятників археології, архітектури, історії, розташованих на окупованих РФ територіях України, або тих, що містять тексти, які стосуються окупації РФ території України. Заборона поширюється також на операції, які здійснюють під час купівлі-продажу готівкової інвалюти між банками.

 

Коментарі