Новини

Світ не встигне перейти на «зелену» енергетику, щоб запобігти глобальному потеплінню — дослідники

Лише низка маленьких країн встигнуть достатньо швидко перейти на відновлювальну енергетику.

Фото: nicholas-doherty/unsplash

Виробництво відновлюваної енергії збільшується з кожним роком. Але проаналізувавши темпи зростання вітрової та сонячної енергії в 60 країнах, дослідники дійшли висновку, що практично жодна з них не рухається настільки швидко, щоб уникнути глобального потепління на 1,5 ° C або навіть на 2 ° C. Таку статтю опублікували науковці у журналі «Nature Energy», передає ScienceDaily. 

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) раніше визначила енергетичні сценарії, за якими температура у світі не підніметься вище 1,5 ° С або 2 °С до 2050 року. Більшість із цих сценаріїв передбачає дуже швидке зростання відновлюваної електроенергії. Але висновки дослідників показують, що досягти такого швидкого зростання поки що вдалося лише декільком країнам.

Учені розповідають, що це перший випадок, коли дослідники точно виміряли максимальні темпи зростання в окремих країнах. Проаналізувавши 60 найбільших держав, дослідники виявили, що максимальні темпи зростання вітрової енергії на суші є набагато нижчими, ніж у сценаріях МГЕЗК. Таким чином, вчені попередили, що лише низка маленьких країн встигнуть достатньо швидко перейти на відновлювальну енергетику. Це наразі такі країни, як Португалія, Ірландія та Чилі.

Серед великих країн лише Німеччині досі вдалося підтримувати зростання вітрової енергії на суші. Іншими словами, за дослідженнями вчених, щоб досягнути сповільнення глобального потепління, весь світ повинен будувати вітрову енергію так швидко, як будувала Німеччина нещодавно. Це майже неможливо, тому дослідники закликають вивчати нові технології, щоб мати змогу уникнути глобального потепління.

 

Коментарі