Новини

Собаки можуть мати синдром дефіциту уваги, схожий до людського: що це означає

Дослідники виявили, що порода собак відіграє значну роль у тому, чи розвине вона поведінкові риси, подібні до синдрому дефіциту уваги.

Фото: anna-dudkova/unsplash.jpg

Згідно з дослідженням, опублікованим цього місяця в журналі «Translational Psychiatry», деякі собаки демонструють поведінку, яка дуже нагадує синдром дефіциту уваги у людей. Дослідження, яке відстежувало гіперактивність, імпульсивність та неуважність у більш ніж 10000 собак, дає надію на краще лікування як собак, так і людей, зазначають автори. Про це повідомляє CBS.

Дослідницька група, що базується у Гельсінкі, Фінляндія, досліджувала понад 11 тисяч собак різних порід. Ставили власникам запитання про їхню поведінку на основі досліджень СДУГу людини.

Вчені виявили, що гіперактивність, імпульсивність та неуважність частіше бувають у молодих собак та самців, що відповідає демографічним показникам СДУГ у людей. Дослідження також показало, що собаки, які щодня залишалися вдома самі, — більш гіперактивні, імпульсивні та неуважні. У тварин подібні до СДУГ ознаки можуть проявлятися як нездатність заспокоїтися, неуважність, безперервний гавкіт або ниття.

«Собаки мають багато схожости з людьми, зокрема фізіологічні риси та одне і те ж середовище. Крім того, поведінка, схожа на СДУГ, природно зустрічається у собак», — розповів доктор Сіні Сулкама.

Дослідники також виявили, що порода собак відіграє значну роль у тому, чи розвине вона поведінкові риси, подібні до СДУГ. Це такі породи, як німецький шепард чи бордер-коллі, яких виростили для роботи. Натомість такі породи, яких виростили для краси чи для утримання вдома — чихуахуа, довгошерстий коллі або пудель, — були більш спокійними і мали меншу схильність до імпульсивности.

Дослідники також виявили зв’язок між поведінкою, схожою на СДУГ, та нав’язливо-компульсивною поведінкою, агресивністю і страхом. У собак до обсесивно-компульсивної поведінки входить переслідування хвоста, безперервне облизування поверхонь (чи себе) або споглядання однієї точки. Вчені зазначають, що риси обсесивно-компульсивної поведінки мають і люди зі СДУГ.

Що дає це дослідження

Фінські вчені розповідають, що це дослідження свідчить про те, що одні й ті ж області мозку та нейробіологічні шляхи регулюють активність, імпульсивність та концентрацію як у людей, так і у собак.

Це значить, що собак можна використовувати як зразок під час вивчення СДУГу, аби в подальшому його ефективно лікувати.

Коментарі