Новини

Ремонти, відключення води, електронний квиток та опалювальний сезон: про що розповів міський голова Чернівців

Роман Клічук на своїй пресконференції розповів, коли розпочнеться опалювальний сезон, які вулиці поремонтують до кінця року та про порушення в роботі комунальних підприємств Чернівців.

Фото Ігоря Константинюка

Опалювальний сезон для чернівчан розпочнеться 18 жовтня. Для установ соціальної сфери (лікарні, садочки, школи тощо) тепло дадуть тижнем раніше — 11 жовтня. Про це під час пресконференції розповів міський голова Роман Клічук.

За його словами, у місті налічується 89 котелень, наразі не готові лише три з них. Мер запевняє, що на всіх трьох завершують підготовчі роботи, і під’єднані до них школи, садочки та лікарні отримають тепло, коли ці котельні запрацюють.

Також у двох навчальних закладах міста тривають роботи за програмою НЕФКО. За словами Романа Клічука, освітяни запевняють, що вчасно, до початку опалювального сезону, завершать роботи.

Цьогоріч у Чернівцях заасфальтували 15 квадратних кілометрів шляхів. Виконавець робіт на вулиці Кармелюка пообіцяв відкрити її для проїзду до кінця жовтня, а до кінця року — здати в експлуатацію. Такі ж обіцянки цей же підрядник дає і щодо Рівненської. Вулиці Хотинську та Толстого планують відкрити до кінця року.

Нинішня міська влада передала правоохоронцям низку фактів про виявлені порушення в роботі комунальних підприємств і структурних підрозділів міської ради.

«З новими керівниками СБУ та ГУНП проводили розмови щодо цього. Вони обіцяли провести розслідування якомога швидше. А все, що ми можемо, – це звертатися з проханням провести розслідування чітко, правильно та якомога швидше. Справи, які зараз розслідують поліція та СБУ, стосуються аеропорту, дамби на сміттєзвалищі, яку, замість 6 метрів, зробили лише на півтора, міськШЕПу тощо», — каже Роман Клічук.

До речі, згідно з озвученими міським головою даними, за 9 місяців 2020 року дохід Калинівського ринку склав 1 мільйон 800 тисяч гривень. За 9 місяців цього року, за однакових умов – був карантин, тарифи за послуги залишилися тими ж, – ринок отримав дохід у 8 мільйонів 720 тисяч гривень.

«Бачимо приріст практично в чотири рази. Ринок не почав раптом більше заробляти – кошти, які отримує підприємство, просто легалізувалися. Тобто прибуток збільшився на 6,8 мільйона. Ми розуміємо, що раніше ця сума осідала в чиїсь кишені», — заявляє Клічук.

Міська рада на фінальній стадії підписання угоди з німецьким банком KfW щодо заміни мереж на водогоні.

«Не розумію, з якої причини так довго — впродовж 5 років — тривали перемовини з банком KfW. Ми дійшли до кінцевої стадії. Виникла технічна затримка через зміну вартости сталі. Через її здорожчання на ринку ми вирішили попросити замінити в умовах договору сталь на чавун, який, до того ж, довше прослужить. Узгодимо це технічне питання, і до кінця місяця повинні нарешті укласти договір. А в березні плануємо заміну дністровського водогону», — каже міський голова.

Паралельно в місті замінюють труби. До прикладу, на вулиці Зарожанській, де мережі не міняли дуже довго. Лише там втрати води становили близько мільйона гривень.

У Чернівецькому тролейбусному управлінні — значне збільшення безготівкових розрахунків. Тому міська рада хоче завершити впровадження й електронного квитка для всіх перевізників. Зараз, за словами міського голови, автобусні маршрути, що везуть містян до Садгори або Роші, взагалі неможливо контролювати на предмет обліку квитків та пасажиропотоку.

У зв’язку з цим міська влада розраховує до кінця року придбати комунальні автобуси для ЧТУ — маючи свій транспорт для жителів віддалених мікрорайонів, буде легше контролювати приватних перевізників.

За словами міського голови, нинішні розрахунки, які маршрутники подають мерії для компенсації пільгових перевезень зроблені, ніби «пальцем у небо». Компенсацію розраховують за певною формулою, згідно з наданими перевізниками показниками, перевірити які неможливо. Комунальні автобуси та електронний квиток дадуть владі більше контролю над ситуацією.

Коментарі