Новини

Пішохідна площа та сухий фонтан: у Чернівцях показали, якою може бути Центральна площа

Площу планують реконструювати у три черги та завершити 2024 року.

Результати публічних консультацій щодо реконструкції Центральної площі презентували у Чернівцях. Так, більшість опитаних хоче, аби вона стала пішохідною, сучасною, було більше зелених насаджень, із сухим фонтаном, без автомобілів та парковок.

Також чернівчанам презентували ескізно-проєктну пропозицію і показали, якою може бути площа з побажаннями містян.

Під час презентації експерти Ради Європи зазначили, що до консультацій залучили 537 чернівчан. Вони могли висловити свою думку в різний спосіб: заповнюючи онлайн-опитувальник, надсилаючи звернення на офіційну сторінку міської ради, беручи участь в обговореннях як члени Робочої групи, дискутуючи під час воркшопу в міській раді, висловлюючи побажання, ідеї щодо реконструкції під час фокус-груп, індивідуальних інтерв’ю.

Серед пропозицій чернівчан: 

— площа повинна бути повністю пішохідною, проїзд громадського транспорту — з певними обмеженнями;

— оновити зелені насадження (прибрати забори на клумбах, замість них влаштувати газони, оновити ландшафтний дизайн, відкривши вид на ратушу);

— передбачити камери відеонагляду;

— оновити активний фонтан — влаштувати сухий;

— розробити навігацію та дизайн вивісок на фасадах;

— осучаснити освітлення;

— передбачити громадську вбиральню;

— встановити правила поводження на площі; 

— передбачити WiFi зарядки для мобільних пристроїв;

— передбачити велоінфраструктуру (доріжки, паркінг);

— відновити пам’ятник Пієти, розглянувши альтернативні форми.

Під час презентації радник міського голови Тарас Прокоп нагадав, що 2020 року оголосили і провели бліцконкурс на кращу проєктну пропозицію щодо облаштування Центральної площі. Переміг авторський колектив у складі Грицаєва-Кишлярук.

Прокоп зазначив, що цей проєкт використали як робочу основу для проєктування Центральної площі.

Незалежний експерт Ради Європи архітектурного бюро «Sulyk Architects» Тарас Силик презентував ескізну пропозицію реконструкції Центральної площі. 

Згідно з проєктом, передбачено її об’єднати, забравши смугу руху авто та паркування зі східного боку площі. Утворити новий пішохідний простір із розділенням на зони літніх майданчиків, пішохідну алею та зелену смугу. А вулицю Івана Франка зробити пішохідною, дозволити лише рух для громадського транспорту. 

«Пріоритетним для площі стає пішохідний рух. Проїзд залишається лише вулицею Головною з обмеженим швидкісним режимом», — каже Тарас Силик. 

Також на площі додають групи зелених насаджень та окремі локальні сквери з парковим покриттям. А частину дерев перед міською радою планують демонтувати, аби відкрити будівлі ратуші та музею.

Згідно з проєктом, площу навколо пам’ятника Тарасові Шевченку планують максимально вирівняти. А меморіал Пам’яті героїв Небесної Сотні пропонують перенести у сквер на площі Соборній. 

Стіну за пам’ятником планують впорядкувати для використання світлових інсталяцій та відеопроєкцій. 

А перед ним влаштувати сухий фонтан. З боку сторони вулиці Головної пропонують облаштувати громадські вбиральні.

За словами Тараса Прокопа, реконструкцію площі хочуть проводити у три черги, аби не створювати дискомфорт для мешканців міста.

Перша черга — правий бік (від вул. Кобилянської до Руської) — реконструкція 3 квартал 2022 року.

Друга черга — ділянка навпроти міської ради (площа з клумбою та пам’ятник) — реконструкція 2023 року.

Третя черга — площа навколо пам’ятника Шевченку — реконструкція 2024 року.

Після презентації ескізного проєкту присутні зауважили, що місто має план реконструкції Центральної площі. І є переможець конкурсу, який би мав реалізувати проєкт.

Архітектор, голова ГО «Спілка архітекторів Чернівців» В’ячеслав Обнявко зазначив, що, згідно із законом України про архітектурну діяльність (стаття 6), під час формування проєктів в історичних районах міста ескізну пропозицію розробляють лише на конкурсних умовах. У Чернівцях є переможець конкурсу з реконструкції Центральної площі, і він має виняткове право на його реалізацію.

«Якщо чинний проєкт реконструкції не подобається або відбувся без пропозицій громадян, місто має або оголосити новий конкурс та дати архітекторам завдання на проєктування, або ж зобов’язати переможця чинного конкурсу (В. Кишлярука) внести до проєкту пропозиції громадян», — зазначив В’ячеслав Обнявко.

Щодо презентованого проєкту реконструкції Центральної площі, В’ячеслав Обнявко вважає, що він невдалий. 

«Це не площа, а схоже на три фрагменти лісополоси. Пішохідний рух не повинен пересікатися з транспортними потоками. Для цього існують наземні або підземні пішохідні комунікації, які можуть об’єднувати елементи простору в єдине ціле».

Крім того, В’ячеслав Обнявко зауважує, якщо обмежити рух транспорту вулицею Головною, «затори будуть до Годилова». Дуже невдала пропозиція влаштування пішохідного простору на вулиці Франка, яка призведе до транспортного колапсу центральної частини міста. 

Також він зазначив, що Спілка архітекторів планує написати щодо цього листа Роману Клічуку з посиланням на закони України щодо реконструкції об’єктів у історичній частині міста.

 

Коментарі