Новини

В Івано-Франківську відкриють перший громадський пункт сортування сміття

Мета проєкту — навчити, як правильно сортувати сміття, та популяризація сортування.

Фото: galka.if.ua

Учасники організації «SortSmart» відкриють в Івано-Франківську перший громадський сортувальний пункт вторсировини. Про це в етері «Суспільного» розповіла співзасновниця та голова організації Марія Федорук.

Уже з 28 вересня всі охочі зможуть приносити туди відсортований пластик, папір, скло, метал і тетрапак (пакування для харчових продуктів).

Як повідомляє Марія Федорук, сортувальню планували відкрити ще торік та отримали на це грант від Urban Space 100 — 52 436 гривень. Однак карантин завадив відкриттю станції.

Голова організації також зазначила, що прийматимуть не всі тверді побутові відходи.

«До нас можна буде принести сировину п’яти видів: пластик, папір, тетрапак, скло та метал. Брати будемо винятково побутовий метал, але не металобрухт. Тобто бляшанки з-під консерви, пляшки з-під напоїв приносити можна. А от металоконструкції – це вже не до нас. Найбільше питань виникає із сортуванням пластику. Не весь пластик надається до переробки», — каже очільниця «SortSmart».

За словами Марії Федорук, потрібно приносити лише чисту сировину. Консультанти на місці пункту допоможуть з’ясувати, які відходи підлягають переробці.

Мета проєкту — навчити, як правильно сортувати сміття, а також популяризувати сортування серед громадян.

«Ми хочемо показати, що сортування – це така сама щоденна звичка, як прибирання в будинку, як гігієна. Це — наш побут. Таким чином, якусь частину сировини ми будемо забирати зі сміттєзвалищ, адже, якщо її принесуть до нас, вона просто туди не потрапить, а піде на переробку», — пояснює Федорук.

Довідка

«SortSmart» розпочала свою активну діяльність понад два роки тому завдяки грантовій підтримці. Тоді волонтери запустили смарт-мобіль, який у визначених місцях забирав у жителів міста відсортовані відходи. Від 28 вересня їх збиратимуть у громадській сортувальні.

Коментарі