Репортаж

Смородина і вишня в гелі та яблучне повидло. На Буковині випускають унікальну продукцію місцевих виробників

У Рукшинській ОТГ створили кооператив за підтримки європейського гранту.

Медово-ягідний кооператив створили на території Рукшинської ОТГ. Тут виготовляють унікальну продукцію: переробляють продукцію місцевих садівників та пасічників. В асортименті: смородина, вишня та яблука в гелі, яблучне повидло, горішки в меду тощо.

Фото з фейсбуку В. Шеффера

«”СОК Рукшинський” створили у рамках програми співпраці з Євросоюзом за ініціативи «Мери за економічне зростання», який реалізували через Асоціацію «Агенція розвитку громад Буковини», — розповів голова Рукшинської ОТГ Олег Горбатюк. 

Спершу в кооперативі займалися випуском медової продукції, згодом асортимент розширили.

«Ми мали створити в рамках проєкту кооператив із місцевих жителів, які могли б закупити обладнання для перероблення власної продукції. Робили це з метою, щоб згуртувати людей, і вони могли б отримувати додатковий заробіток. Тобто свою продукцію не лише продати, а й переробити», — каже Олег Горбатюк.

Він зауважує, що організувати кооператив було не просто, бо у людей велика недовіра до державних інституцій. Крім того, Хотинщина — це край овочів та садівництва, і люди звикли працювати на себе самі.

Кооператив згуртував 16 підприємців. Серед них є представники не лише з Рукшинської ОТГ, а й із Тернопільської області. Виробництво організували у старому приміщенні школи, яке сільська рада виділила під це.

За підтримки гранту закупили обладнання, зокрема кремовалку, розфасовку меду в стіки та банки, кристалізатор.

На власні кошти членів кооперативу — чан для варення джемів, сушарку і слайсер тощо.

«Сюди не вклали жодної бюджетної копійки», — зауважив Олег Горбатюк.

 

Кооперативу потрібен менеджер

Проєкт зі створення кооперативу розпочали реалізувати 2019 року. Однак відкрили його фактично лише торік. 

«Через карантинні обмеження не могли пройти сертифікацію, тому 2020 рік випав. Тільки цього року почалися якісь роботи», — каже голова ОТГ.

Проблема кооперативу в тому, що потрібен менеджер-фахівець, який буде організовувати процес на всіх етапах — від виробництва до пошуку клієнтів та реалізації продукції.

Крім того, Олег Горбатюк каже, що важко комунікувати між 16 людьми, це складно в управлінні. 

«Наші люди не звикли до цього, а у світі це нормальна практика, коли наймається керівник, який організовує роботу і кожен виконує свою функцію», — каже голова ОТГ.

Олег Горбатюк зазначив, що участь ОТГ в кооперативі була в тому, щоб реалізувати проєкт і показати, що є можливості залучення європейських коштів у громади. 

«Завдяки цьому проєкту ми маємо можливість брати участь у конкурсах на значно більші суми. Зараз є цікаві гранти на розвиток сільського господарства», — каже Олег Горбатюк.

 

Роблять унікальну продукцію 

Серед членів кооперативу є учасник АТО Вальтер Шеффер.

Він долучився до справи два роки тому.

«Мені запропонував долучитися до справи військовий побратим, голова Рукшинської ОТГ Олег Горбатюк. Мої функції тут — налагодити збут, знайти клієнтів і сам розвиток кооперативу», — каже Вальтер Шеффер.

Наразі кооператив виготовляє продукцію для випічки. Орієнтуються на пекарні. Вже мають замовників із Чернівецької та сусідніх областей.

Хочуть вийти також на європейський ринок.

Підприємство планує виготовляти яблучні фріпси, а ще горішки в меду. Наразі виготовили презентаційну партію меду з горішками.

«Плануємо фасувати мед у стіки, а ще робити горіх у меду. Це буде фундук, адже в Рукшині є свої фундукові сади», — розповідає Вальтер Шеффер.

Фото з фейсбуку В. Шеффера

Також ветеран зазначив, що власне виробництво потребує постійного розвитку. Тому потрібно ще багато обладнання. Наприклад, власне холодильне обладнання, адже нині орендують його у підприємців.

«Хочемо рости і щоб люди підтримували нашу справу, продукт, який виготовляють на Буковині. Адже це робочі місця та податок, який залишається у регіоні», — каже Вальтер Шаффер.

Потрібний постійний розвиток

Віктор Шишківський також член кооперативу «СОК Рукшинський». Чоловік займається садівництвом. До кооперативу долучився, аби переробляти власну продукцію, яка «некондиція» на ринку. 

Віктор Шишківський долучився до процесу виробництва перероблення продукції. Він працює в цеху.

На етапі налагодження роботи учасники кооперативу зрозуміли, що обладнання, придбаного на кошти Євросоюзу, недостатньо. Потрібно постійно щось докуповувати.

Наразі підприємство ще не вийшло на прибуток. Кажуть, що це справа часу.

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі