Новини

Зменшення відходів та благодійність: у Чернівцях провели обмін речами — фрімаркет

Люди приносили різні речі, які їм вже не потрібні: одяг, взуття, книги, монітор від комп’ютера, мікрохвильовку, вайфай роутер та навіть собаку.

У суботу, з 12.00 по 16:00 на Бульварі Героїв Крут організували обмін речами — фрімаркет. Захід проводили громадська організація «Захист» та екологічний рух «Екорейдери». Посеред відкритої місцевості активісти розташували декілька столів, а також стенд з вішалками, де розклали речі, що принесли люди, як з району Бульвару так і з минулого фрімаркету, що проходив на Гравітоні.

Чернівчани приносили одяг, взуття,  та інші речі, які вже не були потрібні, але можуть знадобитися іншим. Несли і незвичні речі: книги, монітор від комп’ютера, мікрохвильовку, вайфай роутер та навіть собаку. Активісти кажуть, що техніку розбирають одразу. А щеня тут випадково, один із волонтерів підхопив його на трасі біля Рівненщини. Тепер хочуть віддати в добрі руки.

 

Богдан Бойко, керівник ГО «Захист», розповів, що ідея фрімаркету не нова. Такі заходи проводили у Чернівцях ще у 2013 році, перші проходили на Соборній площі. В цьому році в рамках проєкту «Активні громадяни» та за підтримки British Council організація відновила проведення таких заходів. В цьому році їх планують провести в кількох районах міста: наступний буде на Проспекті вже через два тижні.

«В світі такі заходи досить поширені. Основна мета таких фрімаркетів — екологічна, це зменшення кількості побутових відходів. Ті речі які людина має вдома, але не користується ними/вони їй не потрібні, може принести на фрімаркети. А інша людина, яка їх потребує, або ж вони їй просто сподобались — може їх узяти», — розповідає волнтер.

Олександр Науменко, засновник руху «Екорейдери» каже, що вперше в житті почув про таку ініціативу як фрімаркет тільки минулого тижня, але дуже зацікавився цією ідеєю.

«Основне повідомлення фрімаркетів — це зменшення відходів. Щоб річ, яка може комусь знадобитися, не їхала на сміттєзвалище» — каже активіст.

Одна з екорейдерок вирішила поєднати акцію «Монетки дітям» та фрімаркет — серед речей лежала пляшечка, куди всі охочі могли здати 25 копійок та перерахувати їх на благодійність для онкохворих дітей. Монети ще можна перерахувати до кінця вересня.

Всі речі, які не роздадуть в результаті фрімаркетів волонтери віддадуть на благодійність. Зокрема, запропонують громадським організаціям «Миле сонечко» (організація що об’єднує людей з синдромом Дауна) та комунальному центру «Турбота» (надають допомогу людям похилого віку).

Фото Лілії Зарецької

Коментарі