Новини

Працівників «Укрзалізниці» вчитимуть протидіяти гендерно зумовленому насильству

У компанії заявили про намір розвивати політику  щодо розширення прав жінок, гендерної рівності та дружнього ставлення до родин.

Фото: Gleb Garanich/ REUTERS

«Укрзалізниця» долучилася до Декларації ООН задля гендерної рівності та запобігання домашньому насильству. У компанії зазначають, що тренуватимуть свій персонал, щоб протидіяти гендерно зумовленому насильству у потягах.

У такий спосіб компанія заявила про намір розвивати політику компанії щодо розширення прав жінок та гендерної рівности. Компанія сприятиме запобіганню проявів домашнього насильства, протидії гендерно зумовленому насильству на робочому місці, а також у потягах та на залізничних станціях, вокзалах. За цими напрямами УЗ співпрацюватиме із Фондом ООН в галузі народонаселення в Україні (UNFPA). Про це повідомляють у пресслужбі «Укрзалізниці».

Компанія інтегрує принципи гендерної рівності та дружності до родин в усі процеси, що пов’язані з найняттям на роботу, мотивацією та кар’єрним просуванням.

Крім того, Укрзалізниця планує організацію тренінгів для залізничників та залізничниць з питань попередження та протидії випадкам гендерно зумовленого насильства, що можуть виникати в потягах та на станціях, вокзалах. Насамперед навчання організують для провідників та працівниць станцій, вокзалів. Це допоможе їм своєчасно виявляти, організовувати безпечну протидію проявам гендерно зумовленого насильства.
Зазначають, що зараз триває розробка інформаційних матеріалів для пасажирів та пасажирок АТ «Укрзалізниця» про те, як запобігти та реагувати на випадки такого насильства під час поїздки чи перебування на вокзалах.

Що передувало?

31 липня в поїзді «Маріуполь — Київ» чоловік в стані алкогольного сп’яніння увірвався до купе, де їхала жінка з дитиною. Він побив її та намагався зґвалтувати. Після цього випадку українська реперка Alyona Alyona випустила відеокліп, в якому знялася ця жінка. Після чергового випадку насильства у потязі в Україні тривалий час обговорювали тему безпеки жінок у поїздах та інших громадських місцях.

Після цієї ситуації в «Укрзалізниці» прийняли рішення, що воєнізована охорона знову супроводжуватиме потяги. На першому етапі близько 40 співробітників мають супроводжувати 10 пасажирських поїздів — надалі перелік поїздів та кількість працівників будуть збільшені.
Всі співробітники воєнізованої охорони забезпечені спецформою, знаками розрізнення та проходитимуть інструктаж перед кожним рейсом.
Також компанія продовжить оснащувати вагони поїздів камерами відеофіксації. Зараз ними забезпечена третина вагонів. Це всі швидкісні поїзди, новозбудовані вагони та ті, що пройшли капітально-відновлювальний ремонт. Також в «Укрзалізниці» обговорюють питання самозахисту для працівників компанії:

«Я вважаю, що необхідно там мати хоча би газові балончики, розглядався такий варіант як шокери, він обговорювався доволі активно, але не можуть працівники Укрзалізниці ними користуватись, бо такі спецзасоби дозволені тільки поліцейським, а використовувати газовий балончик це краще ніж не використовувати нічого взагалі», — розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій.

 

Коментарі