Новини

Кількість учнів у інклюзивних класах українських шкіл зросла у 10 разів за останні п’ять років

Наразі інклюзивне навчання організовано майже у 43% шкіл.

За останні п’ять років кількість учнів в інклюзивних класах українських шкіл зросла в десять разів. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

За статистикою, Україна швидко наростила темпи впровадження інклюзії в школах за останні роки.
У міністерстві, посилаючись на статистику Державної служби якості освіти України, зазначають, що наразі інклюзивне навчання організовано майже у 43% шкіл, у понад 18 тисяч класів.

При цьому нагадують, що закони України «Про освіту» та «Про соціальні послуги» гарантують кожній дитині рівні умови доступу до освіти та забезпечують батькам чи законним представникам дитини право обирати заклад освіти, програму, вид та форму здобуття освіти дітьми шкільного віку.

Додамо, що 15 вересня Уряд затвердив новий Порядок організації інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти. Ця постанова набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Як зазначає міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у школах почнуть впроваджуватися рівні підтримки для учнів з особливими освітніми потребами за найкращими світовими стандартами.

«Це позитивно вплине на підвищення якості інклюзивного навчання осіб з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої освіти та допоможе школам покращити процес організації та якість такого навчання», – наголошує чиновник.

Що мають забезпечувати органи місцевої влади для інклюзії у школах:

— належну фінансову, кадрову, матеріально-технічну та методичну підтримку;
— підвезення учнів до закладів освіти і у зворотному напрямку;
— забезпечення доступності території закладів освіти та універсального дизайну закладів освіти;
— забезпечення необхідними допоміжними засобами для навчання, що дають змогу опанувати освітню програму;
— облаштування та обладнання ресурсної кімнати та медіатеки;
— залучення фахівців для надання корекційно-розвиткових та психолого-педагогічних послуг (допомоги) відповідно до потреб учнів;
— забезпечення доступу учнів до інтернету, а також за потреби до термінального та спеціального допоміжного обладнання.

Раніше ми писали що МОЗ розповіло про критерії переходу навчальних закладів на онлайн-освіту, а також формати, в яких працюватимуть заклади в різних зонах епідемічної небезпеки.

Коментарі