Новини

Чи буде чернівчанам тепло: у міськраді розповіли про підготовку до опалювального сезону

Якщо прийдешня зима буде холоднішою за останні три, доведеться просити державної підтримки.

Тариф у цьому опалювальному сезоні для чернівчан буде відчутно більшим, аніж у попередні роки. Як пояснюють у Чернівецькій міській раді, вартість газу в попередньому тарифі була 4 гривні за куб, без урахування ПДВ, доставки та розподілу. Якби зараз був такий тариф, з міського бюджету мали б доплачувати 200 – 300 мільйонів гривень, аби покрити різницю між тарифом на тепло для чернівчан і тарифом на газ для комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго». У зв’язку з цим підвищення вартости теплопостачання для споживачів стало вимушеним кроком. Про це розповіли у сьогодні, 20 вересня, у міській раді.

Водночас влада має побоювання: якщо прийдешня зима виявиться холоднішою за попередні три, можуть виникнути проблеми зі збільшенням тарифу для комунального підприємства за постачання газу. Відтак збільшиться й навантаження на міський бюджет.

«У нас у тарифі закладена ціна газу, яка відповідає гарантованій для населення та теплогенеруючих компаній, зокрема нашого теплокомуненерго. Ми розраховуємо на ціну 7 гривень 42 копійки. Але якщо зима буде холоднішою, й обсяги споживання газу будуть більшими, аніж останні 3 роки, платити за ринковою ціною буде для нашого комунального підприємства проблемою», — каже заступник міського голови Василь Зазуляк.

Чернівецьке теплокомуненерго підписало трирічний договір з «Нафтогаз Трейдинг», який передбачає вартість постачання у перший рік — 7,42 грн за певний обсяг спожитого газу. Його визначили за об’ємом споживання протягом останніх трьох років. Розповідає директор комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко

Тож, у разі холодної зими, газу по 7,42 грн підприємству не вистачить. Тоді все, що виходитиме за ці межі, буде сплачуватися за ринковою ціною. Сьогодні вартість кубу газу на жовтень становить 31 гривню.

«У даній ситуації без підтримки держави буде важко вийти з ситуації щодо бюджетних установ. Крім того, якщо підприємство невчасно розрахується за спожитий природний газ, а ми маємо платити щомісяця до 22 числа, то боржника автоматично переводять на постачальника «останньої надії». А в нього вартість кубу на сьогодні становить 12,40 грн за куб газу», — каже Ігор Ніколенко.

У зв’язку з цим, підприємство закликає споживачів вчасно розраховуватися, щоб теплокомуненерго мало змогу вчасно оплатити спожитий газ.

Крім цього заступник міського голови Василь Зазуляк розповів, що разом із Європейським банком реконструкції і розвитку в Чернівцях продовжують міняти теплотраси.

Наразі дві третини робіт завершені. Підрядники обіцяють вкластися у терміни, щоб не зірвати початок опалювального сезону. Замінили майже 3 кілометри, і ще понад кілометр планують. Тобто, загалом місто матиме понад чотири кілометри нових труб теплопостачання.

На завершальній стадії три ділянки: на перехресті вулиць Головної та Південно-Кільцевої, а також на вулицях Комарова та Максимовича. Своїми ж силами підприємство замінило понад кілометр мереж та 8 котлів. Ще два планують поміняти до початку опалювального сезону.

Коментарі