Новини

В Україні створили Telegram-бот в якому можна поскаржитись на незаконну вирубку лісів: як він працює

Інформацію з бота направлятимуть або до Держлісагентства, або до обласних управлінь.

Фото: ales-krivec/unsplash

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України разом з Державним агентством лісових ресурсів України створили Telegram-бот в якому українці зможуть повідомити держоргани про незаконну природничу діяльність, зокрема про вирубку лісів. Про це розповіли на презентації боту в Укрінформі.

Зазначають, що через недосконале законодавство, заплутану систему регулювання, перехресне функціонування державних органів, які мають контролювати галузь та велику корупцію, Україна поступово позбувається одного зі своїх найцінніших ресурсів – лісу. Саме тому, щоб контролювати цю ситуацію створюють таку систему.

Заступник голови з питань цифрового розвитку Держлісагентства Віктор Смаль розповідає, що за допомогою бота можна повідомити держоргани про незаконні рубки, браконьєрство, пожежі, висловити можливі зауваження та сформувати інформаційний запит. 

«Бот лісової галузі — це інструмент комунікації, який розробила наша команда у середовищі месенджера Telegram. Він покликаний з однієї сторони спростити та зробити ефективнішим процес спілкування з громадськістю, а з іншої — стати майданчиком, завдяки якому ми будемо швидше отримувати інформацію про те, що відбувається в наших лісах», — розповів Смаль.

Наразі вже створена команда швидкого реагування, яка буде обробляти інформацію з боту та направляти її або до Держлісагентства, або до обласних управлінь.  Telegram-бот вже доступний, ним можна скористатись тут.

Зауважують, що відповідь на запит може прийти не відразу, проте хвилюватись не варто. Якщо буде порушення в роботі системи, то вона повідомить про це адміністраторів.

«Функціонал буде змінюватись. Якщо ми будемо бачити запит і попит на нові інструменти, то будемо доопрацьовувати його. Розраховуємо на вашу допомогу», — додає Віктор Смаль.

Додамо, що президент Володимир Зеленський оголосив про започаткування екологічного проєкту «Зелена країна», в рамках якого планують за 10 років збільшити площі лісів на 1 млн га, а у найближчі три роки планують висадити 1 млрд дерев.

 

Коментарі