Новини

У Японії відкрили українську виставку петриківського розпису: фото

На виставці представлено понад 60 робіт провідних українських майстрів.

Фото: Посольство України в Японії

У середу, 1 вересня, в Національному артцентрі в Токіо у рамках 105-ї експозиції Японської асоціації митців NIKA відкрили виставку петриківського розпису. Вона присвячена до 30-ї річниці Незалежности України й відбувається за сприяння Посольства України в Японії. Про це розповідає друга секретарка посольства та координаторка виставки Віолетта Удовік. 

За її словами, в артцентрі представлено понад 60 робіт таких провідних українських майстрів, як Галина Назаренко, Олександр Опарій та Олена Ярмолюк. Також під час заходу відвідувачі мають нагоду побачити українське традиційне вбрання на етнофотографіях Анни Сенік.

Фото: Посольство України в Японії

Посол України в Японії Сергій Корсунський розповідає, що посольство організувало в країні низку заходів на честь 30-ї річниці Незалежности України. Зокрема підготували телепередачу про нашу культуру та кулінарію, яку  показали на японському телебаченні, та видали  статтю про економічну привабливість України в «The Japan Times».

«Ми надзвичайно раді, що змогли реалізувати наймасштабнішу виставку петриківського розпису в Японії в традиційному офлайн-режимі, та ще й у такому відомому музеї», — сказав посол на відкритті виставки.

Фото: Посольство України в Японії

Одна з майстринь, роботи якої представлені на виставці, — Галина Назаренко — розповідає, що вже побувала в Токіо 2019 року з майстер-класами, організованими під егідою Посольства України в Японії. Нинішню виставку вона вважає так само важливою для зміцнення українсько-японських культурних відносин.

«Саме завдяки таким подіям ми пропагуємо українську культуру у світі. Завдяки праці наших дипломатів ця виставка відбулася», – сказала художниця.

Фото: Посольство України в Японії

Фото: Посольство України в Японії

Ще одна учасниця заходу Олена Ярмолюк нагадала, що петриківський розпис є автентичним мистецтвом України, який пройшов шлях розвитку від настінного розпису в українській селянській хаті до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Додамо, що петриківський декоративний розпис здобув статус ЮНЕСКО як всесвітня нематеріальна спадщина 2013 року.

Виставка відбуватиметься до 13 вересня. Планують, що її відвідають понад 10 тисяч осіб.

Коментарі