Репортаж

У школах Чернівців відбулося свято Першого дзвоника: як це було

Усі учасники освітнього процесу радіють знову зустрітися на території школи, проте готові до нового переходу на дистанційне навчання.

В Україні сьогодні, 1 вересня, стартував новий навчальний рік. У чернівецьких школах відбулися святкові лінійки до Дня знань.

Більшість дітей, батьків та вчителів радіє, що навчання відбуватиметься очно. Хоча і припускають імовірність, що через пандемію потрібно буде знову перейти на дистанційну форму.

У Чернівецькому ліцеї №1 математичного та економічного профілів свято Першого дзвоника провели у палаці «Академічний». Директорка навчального закладу Наталія Кінащук у коментарі «Шпальті» розповіла, що сподівається на очне навчання, хоча би більшу частину року.

«Це рік, коли 30-річчя святкуватиме перший випуск ліцею. Тому очікування у нас грандіозні. Ювілейний рік відзначається ще й тим, що ми відкриваємо експериментальний 6 клас», — сказала Наталія Кінащук.

Вона додала, що педагогічний колектив готовий до нового навчального року, зокрема йдеться про вакцинацію.

«У нас є 63% вакцинованих працівників. Є ті, що готові вакцинуватися, але чекали, що це буде колективна імунізація. Проте зараз самостійно звернуться до пунктів щеплення. Сподіваюся, що ми дійдемо тієї позначки (80%). Я вакцинована, і це моє рішення», — зазначила директорка закладу.

Наталія Кінащук додала, що і педагогічний колектив, і учні готові до того, що, ймовірно, доведеться знову переходити на дистанційну форму навчання. Це підтвердила і мама 8-класниці Валентина Гавриш.

«Мені байдуже, чесно кажучи, буде це дистанційна чи очна форма навчання. У нас таке дистанційне було, всі впоралися з цим. Ми спокійно провели цей рік, отримали гарні результати, навіть у таких умовах. Хоча вимоги у нас досить високі в ліцеї. І в умовах пандемії та тотального карантину вважаю, що і вчителі, і діти з навчанням впоралися чудово», — зазначила Валентина Гавриш.

Колишня гімназія №4 — нині ліцей №9 — святкову лінійку провели на подвір’ї закладу. Директор Іван Солтисік привітав учнів із початком нового навчального року і зазначив, що заклад продовжить показувати хороші результати.

«Минулий рік був складним, нам бракувало спілкування. Через карантинні обмеження скасували олімпіади, і наші учні не змогли взяти участь та показати хороші результати. Проте ми маємо і перемоги. Зокрема випускниця 11 класу Наталя Коханюк взяла участь у 19 Всеукраїнській конференції-конкурсі науково-дослідницьких робіт школярів «Зоряний шлях», і посіла перше місце серед членів секції «Наукові дослідження у космосі», — зауважив директор навчального закладу.

Класна керівниця 5-го класу ліцею №9 Мар’яна Ляльчук наголосила на важливості очного навчання.

«Я сподіваюся, що цей навчальний рік буде у школі, а не за комп’ютером. Тому що важко вчитися дома. В усіх країнах світу ВООЗ радить не закривати школи, адже це травма для дітей, вони обмежені живим спілкуванням. Якщо ще один рік діти будуть вчитися у замкнутих кімнатах свого помешкання, вони абсолютно втратять соціальні навички. Вони не будуть вміти спілкуватися одне з одним. Вони не знатимуть, що таке командна робота, вирішення проблем разом. Тому, будь ласка, не закривайте школи», — наголосила вчителька.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі