Новини

В Івано-Франківську священники викладатимуть у школах: що каже омбудсмен

Для курсу християнської етики в області обладнали навчальні кабінети та оформили каплички.

Фото: фейсбук-сторінка Руслана Марцінківа

В Івано-Франківську священники викладатимуть у школах християнську етику. Для цього навчальні заклади та церква 30 серпня підписали меморандум про співпрацю. Про це повідомляє міський голова Руслан Марцінків у фейсбуку. 

Мер Івано-Франківська заявив, що востаннє таку угоду підписували ще 1992 року, і він вважає, що її давно треба було оновити.

«Зараз ідуть «непрості» тенденції і на світовому, і на всеукраїнському рівнях… Для нас же важливо будувати Україну на засадах духовности та християнських цінностей, зберегти свою традицію. Потрібно, щоб наші діти у цьому складному світі не почувалися самотніми та відчували міцну опору», — пояснює Марцінків.

Він зазначає, що прагне, аби у школах не просто була християнська етика, а щоб викладання цього предмета було дійсно якісним. Мер каже, щоб заглибити дітей та вчителів у предмет, влада шукатиме для них «мотиваційні речі». Але які саме, мер не пояснює.

Фото: Фейсбук Руслан Марцінків

Водночас Сергій Горбачов, перший освітній омбудсмен переконаний: запровадження курсу з основ християнської етики у школі порушує Конституцію України. Про це він каже в коментарі виданню Ліга.life.

«Освіта у нас має світський характер. Будь-які курси у державній або комунальній школі, які просувають в освітньому просторі певну релігію, неприпустимі. Ми не говоримо, добре це чи погано – якісь курси релігійного спрямування. Ми говоримо винятково про правовий аспект»,  — зазначає омбудсмен.

Горбачов каже, що пропагувати будь-яку релігію в школах — незаконно. Натомість потрібно давати можливість дітям знайомитися з різними культурами, не нав’язуючи при цьому своє бачення і свою релігію.

Додамо, що раніше, 30 липня, депутати Івано-Франківської міської ради зверталися до уряду та Міністерства освіти з проханням додати до списку шкільної програми курс християнської етики.

За словами Марцінківа, в Івано-Франківській міській територіальній громаді курс «Основи християнської етики» викладають іще з 1992 року.

Депутати міста кажуть, що за роки незалежности в області створили систему викладання цього курсу, а також проводять виховну позашкільну роботу. Для курсу християнської етики обладнали навчальні кабінети та оформили каплички, які є «духовними осередками життя наших шкіл».

 

 

 

 

Коментарі