Новини

У Жовтневому парку влашують виставку з елементами доповненої реальности присвячену фестивалю «Червона рута-1989»

Локації експозиції розташують по всьому місту, а фінальною локацією буде парк Жовтневий, де була сцена фестивалю.

Фото: flwrofhope

У вересні в Чернівцях в парку «Жовтневий» запустять експозицію просто неба з елементами доповненої реальности «Квітка надії». Експозиція присвячена фестивалю української молодіжної музики «Червона рута-1989». Про це повідомляють на фейсбук сторінці парку Жовтневого.

«Квітка надії» — це перша в Україні виставка просто неба з елементами доповненої реальности, зазначають у повідомленні. Виставка проходитиме по всьому місту: організатори розташують мапи з елементами AR в локаціях, які стосуються подій фестивалю 1989 року. Вони вестимуть до парку, де розміститься експозиція прихованих історій про «Червону руту 1989». Фінальною точкою маршруту стане маловідома 3-я локація фестивалю 1989 року — галявина у парку «Жовтневий», де розміщувалася сцена кобзарства.

Основна мета проєкту «Квітки надії» — зберегти пам’ять та поширити знання про таке унікальне культурне явище, як «Червона Рута», що є невіднятною складовою української самоідентифікації.

«Червона рута» була потужною культурною революцією, яка в очах і вухах тих, хто там був, знищила комплекс національної неповноцінності»,– розповідає Кирило Стеценко, співорганізатор фестивалю.

Стеценко зазначає, що «Червона рута-1989» стала важливим кроком до здобуття незалежності — саме тут, попри заборону, вперше після довгої радянської паузи публічно заспівали гімн України.

Проєкт реалізується КП «Парк Жовтневий» у партнерстві з ГО «Культурна платформа Закарпаття» та за підтримки Українського культурного фонду.

Директор парку «Жовтневий» Юрій Воронка каже, що фестиваль створить комфортні умови для чернівчан та гостей міста для прогулянок територією парку «Жовтневий».

«Мені особливо приємно, що в нас є нагода відновити історичну пам’ять про галявину, на якій я був у дитинстві одним з глядачів фестивалю, — додає директор парку.

Коментарі