Новини

На Дністровській ГАЕС запустили четвертий агрегат: приїхав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Будівництво четвертого агрегату коштувало більше 4 мільярдів гривень.

Фото: Укргідроенерго

На Дністровській гідроакумулюючій електростанції в Чернівецькій області запрацював четвертий агрегат. Запуск показали на ютуб-трансляцї  від Укргідроенерго. На запуску агрегату був присутній Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він проводив онлайн-брифінг.

«Це насправді велика подія в енергетиці, у збереженні нашої національної безпеки в цій галузі, а також у частині прийнятої урядом стратегії енергетичної безпеки», — розповів Денис Шмигаль.

Політик наголосив, що будівництво ГАЕС дуже важливе з точки зору збереження екології та заміни енергогенерації відновлювальними джерелами енергії, такими як вода.

Також зазначив, що основне обладнання агрегату на 80% українське, як і комплектація. У перспективі розпочнуть будівництво п’ятої машини. Після завершення будівництва це буде найбільша ГАЕС в Європі та шоста у світі.

Серед іншого прем’єр-міністр згадав про створення нових робочих місць на ГАЕС:

«Дуже важливі глобальні показники: 430 нових робочих місць на ГАЕС, більше тисячі підрядних та близько 10 тисяч працівників, яких залучили в суміжних виробництвах», — розповів Шмигаль.

Саме будівництво агрегату коштувало понад 4 мільярди гривень. Він збільшить потужність станції та є початком другої черги будівництва ГАЕС. Усього планують збудувати сім агрегатів.

За інформацією Укргідроенерго, Дністровська ГАЕС має допомогти врегулювати графік навантажень в енергосистемі, а також стати аварійним резервом електроенергії.

Додамо, що Дністровську ГАЕС почали будувати ще у 1980-х роках. Вона дозволяє накопичувати енергію. Коли в країні є зайва електроенергія (наприклад, та, яку виробляють вночі), то на ГАЕС вмикають турбіни й запускають воду у верхню водойму. У години пікового споживання електроенергії станція спускає воду у нижню водойму. Так ГАЕС отримує додаткову енергію. Це дозволяє регулювати коливання у тому, як люди споживають електроенергію.

 

Коментарі