Новини

До 30-річчя незалежности України Національний банк вводить нові монети і банкноти: який вигляд вони матимуть

Монети виготовлені із золота і срібла та відображатимуть історію і традиції України.

17 серпня Національний банк вводить в обіг пам’ятні монети номіналом у 10, 50 та 250 гривень. Вони присвячені 30-річчю незалежности України. Про це повідомляють на сайті Національного банку.

Національний банк України

На аверсі монети номіналом 10 гривень — композиція, яка поєднує минуле й сучасне: вгорі – QR-код як символ цифрової трансформації суспільства та економіки, внизу – стилізоване зображення елементів вишивки – символів звичаїв та обрядів нашого народу.

На реверсі монети зображено айдентику до Дня Незалежности України – цифра 3 та стилізована цифра 0 у вигляді кольорової квітки  з написами: «Ти у мене єдина». Тираж монет номіналом 10 гривень складає 3000 штук. Матеріал — срібло.

Національний банк України

Монета 50 грн, яку також виготовлять зі срібла, виходить тиражем у 500 штук.

На аверсі монети розміщений  могутній дуб в обрамленні променів, крона якого нагадує кордони України, а коріння декоративно відтворює певні етапи державотворення новітньої історії України: УНР, ЗУНР, Українська Держава, Директорія УНР тощо.

На реверсі монети по центру — мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення Знака княжої держави Володимира Великого – тризуба (елемент оздоблення – локальна позолота) як символ процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомости, традицій і культури; внизу — напис у три рядки «30 років незалежності України».

Національний банк України

Монета номіналом 250 гривень виготовлена із золота. Вона виходить тиражем 400 штук.

На аверсі розміщено мозаїчне, прикрашене рослинним орнаментом зображення тризуба як символу процесу становлення держави, що сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомости, традицій і культури.

На реверсі монети в обрамленні стилізованих променів зображено головну скульптуру монумента Незалежности України – Оранту-Переможницю з калиновою гілкою в руках; унизу — напис півколом «30 років незалежності України».

Крім того, 20 серпня Національний банк України введе в обіг дві пам’ятні банкноти номіналами 100 та 500 гривень. 

Національний банк України

Вони міститимуть усі елементи попереднього зразка. Додатково на місці водяного знака нанесуть трафаретним друком святкову айдентику — «30 років Незалежності України». Цей напис поступово змінює колір під час зміни кута нахилу банкноти. Святкові купюри 2021 року випуску вийдуть тиражем в 30 000 штук. Ціна пам’ятної банкноти номіналом 100 гривень — 114 гривень, а купюра 500 гривень коштуватиме 512 гривень.

 

Коментарі