Новини

Пандемія коронавірусу призвела до збільшення розлучень та звільнень із роботи

Попри це, майже половина опитаних заявляє, що їхні сімейні стосунки покращилися.

Фото: Hutomo Abrianto/Unsplash

Кожен п’ятий дорослий британець каже, що за останній рік пережив повний розрив стосунків удома чи звільнення на роботі. Про це свідчить найбільше британське дослідження соціальних зв’язків під час пандемії, пише The Guardian.

У ньому брали участь понад 70 тисяч жителів Великобританії від 18 років до похилого віку. Добровольці розповідали про те, як COVID-19 у різний час вплинув на їхні стосунки з партнерами, колегами та сусідами.

Чверть учасників (25%) розповіла про те, що за цей час у них погіршилися відносини з партнером, а ще чверть зазначила про труднощі взаємодії з колегами та керівництвом.

Крім того, більше однієї п’ятої британців (22%) пережили повний розрив сімейних, робочих і навіть сусідських відносин.

Примітно, що подібні проблеми люди 18-29 років відчувають майже втричі частіше, ніж старші британці.

На думку авторів дослідження, ці цифри наочно ілюструють непропорційний вплив на різні вікові групи. Молодь набагато частіше переживає через втрату роботи, хиткого фінансового становища і вимушеної ізоляції, яка, очевидно, сильно впливає на відносини з близькими.

Попри це, близько половини молодих людей повідомили, що за час локдауну їхні відносини з партнером значно покращилися. Ця тенденція слабша в старших вікових категоріях: про зміцнення сім’ї заявили 27% людей віком від 30 до 59 років, а серед добровольців від 60 років – лише 21%.

Провідна авторка дослідження, докторка Еліз Поул каже, що звіт показує «неоднозначний вплив пандемії Covid-19»:

«Дорослі, які повідомляють про кращі стосунки зі своїм партнером, могли отримати вигоду від відпустки або віддаленої роботи, що дозволило їм проводити більше часу разом», — каже Поул.

З іншого боку, стрес, спричинений пандемією та обмеженнями, які не дозволили людям побачити знайомих та друзів, міг сприяти руйнуванню інших відносин, особливо з людьми, які не живуть поруч, заявляють дослідники.

Додають, що це дослідження допоможе надавати уявлення про конкретні виклики, з якими зіштовхуються різні покоління.

Коментарі