Новини

В Україну доставили оригінал Конституції Пилипа Орлика

Документ привезли у межах святкування 30-тої річниці незалежності країни.

Вперше в історії в Україну зі Швеції привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Про це повідомили в Офісі президента. 

Завтра всі охочі зможуть побачити документ в Софійському соборі, там він перебуватиме до 14 листопада.

До речі, Конституцію Пилипа Орлика ухвалили 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Документ зберігся у декількох редакціях: основний та скорочений тексти латинською мовою, а також два тексти староукраїнською мовою. В Україну зі Швеції доставили частину з латинським текстом.

«Конституція Пилипа Орлика вважається однією з перших конституцій Європи. Він фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком уперед у політичній думці того часу», — розповідають в Офісі президента.

Намагаючись завоювати собі підтримку, Пилип Орлик уклав зі старшиною та запорожцями угоду, «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» — документ, який пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика — так звана «Бендерська конституція». Нею він зобов’язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Московії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

Коментарі