Новини

Українська Вікіпедія проведе марафон із поліпшення статей до 30-ї річниці незалежности

Марафон із назвою #мовознай організують за підтримки офісу Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

Фото: Вікімедіа

Марафон #мовознай із поліпшення статей в українській Вікіпедії проведуть до 30-ї річниці незалежності України.

Про це повідомила громадська організація «Вікімедіа Україна», яка є організаторкою марафону. Ініціативу створюють за підтримки офісу Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

Захід відбудеться з 16 по 24 серпня цього року. 

В українській Вікіпедії вже налічується понад 1,1 млн статей, але частина з них потребує вичитки, поліпшення чи навіть повністю переписування. Тож організатори закликають допомогти у покращенні інформаційного ресурсу.

Вони пропонують скоригувати помилку у слові, пропущену кому у реченні, стиль тексту або ж дописати нові факти та відомості, додати джерела.

«Українська Вікіпедія є найбільшою в історії енциклопедією українською мовою, яка коли-небудь існувала. Якщо її роздрукувати у вигляді паперової, то отримаємо приблизно 480 томів. Вікіпедію творить спільнота волонтерів, долучитися до якої можуть ті, хто має бажання розвивати онлайн-енциклопедію», — зазначила адміністраторка української Вікіпедії Наталія Тимків.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь додає:

«Українська мова зміцнюється та розвивається одночасно з ідентичністю нації. Кожен може долучатися як до її захисту, так і очищення від позалітературних елементів. Тижневий марафон #мовознай — це чудовий привід перевірити своє володіння українською, переглянувши улюблені статті у Вікіпедії. Якщо ви знайдете незначні огріхи чи грубі помилки, виправте їх і доповніть новими матеріалами… Зробімо так, щоб грамотної української у Вікіпедії було більше!» — каже Кремінь.

Щоб узяти участь, потрібно зареєструватися чи ввійти у свій обліковий запис у Вікіпедії, внести виправлення до статті та зберегти своє редагування, додавши у поле «Короткий опис змін» гештег #мовознай

Усі активні учасники марафону отримають сувеніри, кажуть організатори. Особливі подарунки отримають п’ять найактивніших учасників і учасниць. Для цього треба відкрити доступ до своєї електронної пошти на сайті.

В організації «Вікімедіа Україна» зазначають, що всі статті на Вікіпедії повинні мати енциклопедичний характер. Також у компанії діє правило про нейтральну точку зору, згідно з яким стаття повинна бути збалансованою та коректною. 

Додають, що Вікіпедія не дозволяє плагіату. Тому статті мусять містити текст, сформований власне учасниками і не порушувати авторські права. Всі статті повинні базуватися на інформації, опублікованій раніше в авторитетних джерелах (газети / журнали / книги тощо) та містити посилання на ці джерела.

 

Коментарі