Новини

У Стенфордському університеті відкривають клініку для лікування людей із постковідним синдромом

Дослідження фахівців вказують на те, що постковідний синдром проявляється у 30% людей, які перехворіли.

У США відкривають першу клініку, яка спеціалізується на лікуванні людей із постковідним синдромом. Дослідження показують, що до 30% пацієнтів після COVID-19 мають затяжні симптоми, кажуть лікарі клініки. Про це повідомляє Stanford Medicine.

Близько п’яти місяців після інфікування коронавіруом Розі Флорес лежала на дивані у себе вдома в Маунтін-В’ю, Каліфорнія, почуваючись надто втомленою, щоб навіть ходити по квартирі.

«Я пам’ятаю, як ішла, щоб взяти ковдру, і не дихала. Мої руки були схожі на локшину. Телефонна розмова мене виснажувала. Моє життя проходило на дивані», — каже 47-річна жінка.

Майже через рік ця втома нарешті стала спадати. Восени у Флорес діагностували симптоми поствірусного COVID-19, або ж так званого посткоронавісусного синдрому.

Ця нещодавно описана хвороба привернула увагу медичної спільноти у США. І викликала побоювання, що довгостроковий вплив коронавірусу на здоров’я населення може бути дуже значним.

Дослідження вказують на те, що постковідний синдром характерний для одужалих упродовж декількох місяців і навіть року після зараження. За даними дослідження, до 30% людей живуть із вираженими симптомами COVID-19 протягом 9 місяців після хвороби.

Вчені зі Стенфорда також проводили власні дослідження і встановили, що 70% шпиталізованих із коронавірусом пацієнтів зберегли хоча б один симптом упродовж декількох місяців.

Саме тому деякі медики, які лікували людей із COVID-19 і довго його досліджували, заявили, що їм потрібна клініка спеціально для таких пацієнтів, як Флорес. Тож заклад для лікування постковідного синдрому вирішили відкрити на базі Стенфордського університету у травні.

Тамтешні фахівці прагнуть змінити підхід щодо догляду за людьми з постковідним синдромом і розробити комплексну терапію. До клініки ввійдуть багато спеціалістів, зокрема кардіолог, пульмонолог, гематолог і аудіолог. Лікарі збиратимуть клінічні дані під час догляду за пацієнтами, що допоможе краще прогнозувати ускладнення хвороби і вчасно планувати профілактичні заходи.

Симптоми тривалого COVID-19 та постковідного синдрому часто схожі. Це може бути головний біль, запаморочення та сильна втома, зазначають фахівці з університету.

Також для синдрому характерне погіршення симптомів навіть після будь-яких незначних фізичних або розумових навантажень.

 

Коментарі