Новини

Вперше з 1912 року двоє легкоатлетів розділили золото на Олімпіаді. З’ясувалося, що вони друзі

Італієць та катарець мали однакові результати у фіналі і запропонували розділити «золото» між собою.

Фото: Indiatoday

Мутаз Есса Баршим із Катару і Джанмарко Тамбері з Італії в неділю, 1 серпня, одночасно стали золотими призерами на літніх Олімпійських іграх у Токіо. Вони брали участь у чоловічому фіналі у стрибках у висоту. Вперше з 1912 року найвищу нагороду розділили між собою двоє спортсменів.

Про це повідомляє BBC Sport.

Семеро учасників фіналу мали почергово брати висоту, починаючи з 2,19 метра. Троє спортсменів: Баршим, Тамбері й білорус Максим Недосєков — узяли всі висоти аж до 2,37 метра. Але до наступної — 2,39 метра — ніхто не досяг. Недосєков із першої спроби не зміг подолати 2,19 метра і 2,35 метра, тому він за кількістю балів здобув «бронзу». А от Баршим і Тамбері всі висоти брали з першої спроби й мали однакову кількість балів.

Тоді судді запропонували катарцеві й італійцеві провести перестрибування. Але ті запропонували розділити титул переможців змагання — правилами це не заборонено. Судді погодилися і присудили чоловікам одну медаль на двох.

Так Баршим і Тамбері стали першими легкоатлетами з 1912 року, які розділили перше місце на Олімпіаді, зазначає BBC.

«Це дивовижно. Це сон, із якого я не хочу прокидатися», — каже Мутаз Есса Баршім.

З’ясувалося, що 29-річний італієць і 30-річний катарець уже понад десять років є близькими друзями — ще з зустрічі на чемпіонаті для юніорів у канадському Монктоні 2010 року. Тоді Баршим переміг, а Тамбері навіть не потрапив до фіналу. Але їхній дружбі це не завадило.

«Ми часто зв’язуємося один з одним. Багато телефонуємо — десь раз на десять днів чи що», — говорить Тамбері в інтерв’ю USA Today.

Спортсмени підтримують один одного і в реальному житті. 2016 року італієць розірвав зв’язки в сухожиллі і не зміг узяти участь у літній Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. А 2018-го в Баршима була схожа травма. І друзі допомагали один одному пережити періоди реабілітації.

 

Коментарі