Новини

На Буковині відстежуватимуть контактних осіб, інфікованих COVID-19, за проєктом ВООЗ

Отриманий на Буковині досвід використовуватимуть згодом для роботи в інших областях. 

Фото Чернівецької ОДА

Пілотний проєкт із відстеження контактних осіб випадків COVID-19 запроваджують на Буковині. Аби його втілити, Всесвітня організація охорони здоров’я у червні передала лабораторному центру 90 мобільних телефонів, 2 комп’ютери та відповідне програмне забезпечення.

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.

Як ідеться у сповіщенні, подібну ініціативу область реалізує першою в Україні. Отриманий досвід згодом планують реалізувати і в інших регіонах.

Про це розповів Глава Національного бюро ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт, який разом із колегами перебувають у Чернівецькій області з моніторинговою місією.

«Буковина надзвичайно важлива, адже тут зареєстрували перші випадки COVID-19 в Україні. Саме тут розробляли нову клінічну практику, а лікарі та медсестри багато чого навчилися. Ми приїхали, аби подивитися, що змінилося за останні 18 місяців, бо ВООЗ підтримувала лікарні і лабораторії, зокрема 10 медичних закладів отримали від нас кисень та засоби індивідуального захисту», – зазначив Ярно Хабіхт.

Як розповіла головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко, завдяки обладнанню від ВООЗ фахівці можуть розслідувати випадки інфікування.

«Кожній контактній особі ми телефонуємо тричі впродовж 14 днів, дізнаємося про стан її здоров’я та оперативно аналізуємо отримані дані. Це має допомогти нам переривати ланцюги інфікування та локалізувати епідемічні процеси», – пояснила Наталія Гопко.

Раніше Шпальта повідомляла, що в Україні зафіксували менше 1% серйозних побічних ефектів від ковід-вакцин.

Коментарі