Афіша, Новини

«Вікі любить пам’ятки»: буковинців запрошують узяти участь у фотоконкурсі

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Окремою номінацією відзначатимуть авторів, що вперше беруть участь у конкурсі.

З 1 до 30 вересня відбудеться найбільший у світі Міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки». В Україні його проводять уже вдесяте. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької обласної державної адміністрації.

«Мета проєкту – зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії», — йдеться у повідомленні.

Конкурсний список складається з понад 92 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх областей України, зокрема Криму. За попередні роки понад три тисячі учасників завантажили майже 330 тисяч світлин близько 38 тисяч об’єктів культурної спадщини: культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина пам’яток України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс покликаний це виправити.

Участь можуть узяти всі охочі.

«Якщо вам цікава історія рідного краю, небайдуже збереження архітектурних пам’яток, ви знаєте, де розташовані давні споруди, існування яких під загрозою — не гайте часу: фотографуйте чи знімайте відео, шукайте пам’ятку у конкурсному списку та збагачуйте своїми роботами Вікіпедію», — закликають організатори конкурсу.

Як узяти участь:

– упродовж вересня завантажувати на Вікісховище світлини власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. Фотографії можуть бути зроблені в будь-який період часу; головне, щоб це були власні роботи. Також можна вантажити відео, де зображені пам’ятки.

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій загалом, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні, та переможцями спецномінацій.

Окремою номінацією відзначатимуть авторів, які вперше беруть участь у конкурсі.

Зазначають, що десять найкращих світлин культурної спадщини України змагатимуться на міжнародному рівні.

Як узяти участь, дивіться на сайті за посиланням.

Детальніше з регламентом конкурсу можна ознайомитися за лінком.

Також створена сторінка у фейсбуку.

З пропозиціями щодо співпраці та питаннями звертайтеся до організаційного комітету конкурсу: [email protected]

Довідка

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — Міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований 2010 року в Нідерландах. Він входить до Книги рекордів Гіннеса як найбільший фотоконкурс у світі. Всього за час його проведення було завантажено понад 2,6 млн фотографій. В Україні конкурс проходить удесяте.

 

Коментарі