Новини

Шведські вчені розробили суху вакцину від коронавірусу

Її можна буде легко застосувати без допомоги медичних працівників, а перевезення не потребуватиме додаткових умов.

Фото: Getty Images

Шведські вчені розробили суху вакцину від коронавірусу.

Тестовий зразок розробили в науковому парку Медікон, що на півдні Швеції. Інгалятор із препаратом розміром не більше половини коробки для сірників створили дослідники фірми «Iconovo». Шведська компанія зазвичай займається  виготовленням інгаляторів для пацієнтів з астмою. Про це передає BBC.

«Вакцину легко і дуже дешево виробляти. Під час застосування ви просто прибираєте невелику пластикову наліпку — й активується інгалятор із вакциною. Кладете його в рот, глибоко вдихаєте і видихаєте», — каже Йохан Ваборг, генеральний директор «Iconovo».

Розроблений препарат використовує штучно створений білок вірусу і може витримати температуру до +40°С. Це суттєвий контраст з умовами, які необхідні для зберігання затверджених вакцин проти коронавірусу. Такі препарати, як Pfizer, Moderna або AstraZeneca потрібно зберігати у міцних скляних флаконах при температурі до -70 °С, перш ніж переносити в холодильники, інакше вони втратять ефективність, відому як «холодний ланцюг».

«Важливим фактором є те, що порошкову вакцину можна надзвичайно легко розповсюджувати без холодового ланцюга і вводити без допомоги медичних працівників», — пояснила Ола Вінквіст, професорка імунології з Каролінського інституту у Швеції.

На думку експертів, питання стійкости до температури може бути дуже важливим для африканських країн, де через відсутність відповідної інфраструктури наразі важко розповсюджувати вакцину.

 

Коментарі