Новини

Відомі українці запустили флешмоб проти великого Державного Герба у соціальних мережах

Термінове затвердження символіки ініціював Президент Володимир Зеленський.

Відомі письменники, історики та митці підтримали флешмоб у соцемережах на підтримку Тризуба — малого Державного герба України, і проти великого Герба. Термінове затвердження символіки ініціював Президент України Володимир Зеленський. 

Зокрема він закликав депутатів виконати конституційну вимогу і затвердити великий Державний Герб до 30-річчя Незалежности і з нагоди 25-ої річниці Конституції України. Відповідний законопроєкт Президент просив розглянути невідкладно — на позачерговій сесії, передає ВВС.

Водночас учасники флешмобу закликають депутатів не підтримувати ініціативу. Також звернулися до Президента, аби він відкликав законопроєкт, а також вилучив із Конституції вимогу про великий Герб.

«Наш герб — тризуб. А ідея “великого герба” — шкідлива», — такі дописи розмістили на сторінках у фейсбуку Оксана Забужко, Юрій Винничук, Ірма Вітовська-Ванца, Тарас Чубай, Андрій Любка та інші.

«Ми б’ємо на сполох і закликаємо об’єднати зусилля, щоб відвернути загрозу знецінення Державного Герба України — тризуба — через його заміну недолугим великим Гербом. Тризуб Святого Володимира, який формально є малим Гербом, сприймається в Україні і світі як повноцінний Державний Герб України і є довершеним у своїй досконалості».

Учасники флешмобу вважають, що попри стародавнє походження, тризуб ідеально вписується в мінімалістичну естетику ХХІ століття, є простим у відтворенні й надзвичайно впізнаваним.

«У цілому світі лише Україна, Швейцарія і Японія можуть похвалитися такою вдалою лаконічністю графіки своїх гербів. Будь-які спроби вдосконалити тризуб, домалювавши зображення людей, тварин, рослин та різних предметів і оголосити це великим гербом України є відвертим несмаком і абсурдом».

Учасники флешмобу зазначають, що ідея великого Герба з’явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які навмисне у такий спосіб прагнули применшити значення справжнього Герба України – Тризуба. Тому витягувати з небуття і намагатися втілити в життя цю ідею на тридцятому році незалежности – неприпустимо.

 

Коментарі