Новини

Партія президентки Санду перемагає на позачергових парламентських виборах Молдови

На виборах проголосували більше 48 % виборців із правом голосу.

Фото ua.news

На дострокових парламентських виборах у Молдові перемагає партія «Дія і солідарність» (PAS) президентки країни Маї Санду. На другому місці опинився блок соціалістів-комуністів — його створення ініціював проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон.

Після підрахунку 99,91% бюлетенів правоцентристський рух «Дія і солідарність» (PAS) Санду набирає 52,72% голосів, тоді як її головний суперник, проросійський блок соціалістів і комуністів (BECS) колишнього президента Ігоря Додона, – 27,23%. Про це пише «Радіо Свобода».

«Очікують, що PAS отримає абсолютну більшість в 101-місному парламенті Молдови, а це своєю чергою відштовхне одну з найбідніших країн Європи від сфери впливу Москви у бік більш тісної інтеграції з Європейським Союзом», — ідеться у повідомленні. 

Зазначають, що на виборах проголосували більше 48 % виборців із правом голосу. А мали його близько 3,2 мільйона людей, зокрема й діаспора.

За підрахунками голосів, партія «Шор» засудженого бізнесмена Ілана Шора, опинилася на третій позиції, проходячи в парламент, – 5,75 відсотка голосів. Шора визнали винним у шахрайстві і відмиванні грошей. Він заперечує правопорушення.

Зазначають, що дострокові вибори стали результатом тривалого політичного протистояння, яке послідувало за перемогою Маї Санду в другому турі президентських виборів над колишнім проросійським главою держави Ігорем Додоном у листопаді минулого року.

Президент України Володимир Зеленський уже привітав Президентку Молдови Маю Санду з перемогою на дострокових парламентських виборах. Про це Глава України написав у твіттері.

Він зазначив, що перемога демократичних проєвропейських політичних сил, зокрема партії «Дія і солідарність», на парламентських виборах — це надзвичайно важливий крок дружньої Молдови на шляху реформ і реалізації європейських прагнень.

Вибори у Молдові відбулися у неділю, 11 липня. Громадяни Молдови отримали 101 депутата на наступні чотири роки. У виборчому бюлетені були представлені 20 партій, два блоки та один незалежний кандидат.

 

Коментарі