Новини

Найвища температура за понад сто років у Лапландії: що відбувається у світі

Експерти й офіційні особи побоюються, що умови, викликані кліматичною кризою, будуть лише погіршуватися найближчими місяцями.

Фото ілюстративне,
Rina Miele

Країни Північної Європи переживають спеку. Зокрема у Лапландії (найпівнічніша, найбільша та найменш заселена провінція Фінляндії) 4 липня температура сягнула 33,6 градусів, що є найвищим показником з 1914 року.

Країни Північної Європи зареєстрували майже рекордні температури 3-4 червня, зокрема у деяких місцях — до 34 градусів. Про це пише Суспільне з посиланням на The Guardian.

Також Національний метеорологічний інститут Фінляндії зареєстрував найвищу температуру в червні з моменту початку спостережень у 1844 році. У Швеції також повідомили про рекордні максимуми за червень.

Високі температури слідують за рекордною хвилею тепла і лісовими пожежами, які викликали руйнування у деяких частинах Північної Америки, зазначає видання. Як повідомив 4 липня губернатор штату Орегон, сильна спека забрала життя 95 людей в американському регіоні. Сотні загинули від спеки на північному заході США і південному заході Канади.

Що відбувається

Експерти й офіційні особи побоюються, що умови, викликані кліматичною кризою, будуть лише погіршуватися найближчими місяцями. Водночас професор метеорології у школі Землі, атмосфери й навколишнього середовища в австралійському університеті Монаш Майкл Рідер вважає, що події на європейському і північноамериканському континентах пов’язані між собою.

Він писав про метеорологічні умови, які призвели до утворення хвилі тепла в Північній Америці.

«Тропічний мінімум у західній частині Тихого океану, недалеко від Японії, порушив атмосферу, створивши брижі навколо півкулі, відому як хвиля Россбі. Вона обрушилася на захід Канади, створивши умови для хвилі тепла», — зазначив Рідер.

Також він сказав, що хвиля потрапляє в Північну Америку, вона посилюється і створює велику систему високого тиску в середній частині атмосфери.

Науковець вважає, що це спровокувало нову хвилю над Північною Атлантикою, яка потім вибухнула і створила умови для високих температур у північних регіонах.

«Таким чином, з цієї точки зору високі температури над Скандинавією безпосередньо пов’язані з тим, що сталося в Північній Америці», — сказав учений.

У виданні зазначають, що на національному рівні червень 2021 року став третім за величиною спекотним місяцем, зафіксованим у Швеції. Тим часом метеорологічний інститут Норвегії зареєстрував 34 градуси у Салтдал — окрузі, що недалеко від Полярного кола. Це найвища температура, виміряна в країні цього року, і лише на 1,6 градуса менша рекордного рівня Норвегії.

 

Коментарі