Новини

Мінімальну вартість електроенергії в Україні екстрено обмежили

Регулятор в особі НКРЕКП екстрено обмежив мінімальну ціну електроенергії.

Фото
Nikola Johnny Mirkovic, unsplash.com

Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (Регулятор), встановила мінімальне цінове обмеження на «ринку на добу наперед» (РДН). Тож нижче встановленого розміру учасники ринку не мають права подавати цінові пропозиції.

Таке рішення Регулятор ухвалив під час екстреного позачергового засідання через різке зниження в останні дні ціни електроенергії на РДН. Таке рішення ухвалили задля стабілізації ситуації на ринку. Про це йдеться у повідомленні на сайті НКРЕКП.

«З метою збільшення попиту на РДН Регулятор зобов’язав оператора системи передачі та операторів систем розподілу закуповувати на цьому сегменті ринку обсяги електроенергії, що необхідні для компенсації виробничих втрат. Також Регулятор встановив обмеження місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електроенергії, що входять до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання, у розмірі 50 відсотків їх місячного обсягу продажу електричної енергії», — зазначають у повідомленні.

Обмеження діятиме до 8 липня цього року і відповідає останньому тарифу на відпуск електричної енергії ДП НАЕК «Енергоатом», що становить 734,9 грн/мВт∙год.

А щоби оцінити дії учасників ринку, Регулятор розпочав розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії у вказані дні.

Зазначають, що днями середньозважена ціна електроенергії на ринку «на добу вперед» впала на 29% до 1034,5 грн/МВт. Це сталося через різке падіння попиту на електроенергію — обсяг ринку скоротився на 40%.

Нагадаємо, що у Норвегії фахівці розробили унікальні вітряки циліндричної форми, які працюють спільно з сонячними батареями. Стартап Vortex Bladeless пропонує систему, що не має традиційних лопатей.

 

Коментарі