Новини

Ізраїльські вчені створили найтонший у світі пристрій

Його можна буде використовувати у комп’ютерах та пристроях, які взаємодіють зі світлом.

Satheesh Sankaran, Unsplash

Вчені університету Тель-Авіва створили пристрій товщиною 2 атоми. Його можна буде використовувати у комп’ютерах та пристроях, які взаємодіють зі світлом.

Як пояснили науковці, сучасні пристрої складаються з крихітних кристалів, які містять приблизно один мільйон атомів і сто атомів у квадраті. У комп’ютері ці пристрої перемикаються для кодування та обробки інформації.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science, використовували шар бору та шар азоту товщиною в один атом. Автори зазначили, що зменшення розміру технології лише до двох атомів дозволяє електронам рухатися крізь шар із більшою швидкістю, передає The Independent.

За словами авторів дослідження, у природному стані цей матеріал складається з великої кількости шарів, накладених один на одного. Вчені змогли створити у лабораторії умови, яких не існує в природі та які дають можливість зберігати конфігурацію технології стабільною навіть за вимкненого електричного поля.

«У лабораторії ми змогли штучно скласти шари в паралельній конфігурації без обертання, що гіпотетично розміщує атоми одного виду в ідеальному перекритті, попри силу відштовхування між ними. Коли електричне поле подається в протилежному напрямку, система “ковзає”, щоб змінити орієнтацію, і залишається стабільною, навіть коли поле вимкнено», — розповів доктор Моше Бен Шалом з Тель-Авівського університету.

На додачу до комп’ютерних пристроїв, вчені очікують, що ця технологія сприятиме розробці інших пристроїв, які накопичують та перетворюють енергію, а також пристроїв, що взаємодіють зі світлом.

Коментарі