Новини

«Підприємство доводили до банкрутства»: у міській раді оприлюднили результати аудиту Чернівцітеплокомуненерго

Результати аудиту передадуть правоохоронним органам.

Фото suspilne.media

Занижена вартість обладнання, давні борги споживачів на близько 14 мільйонів гривень, від’ємний капітал — майже 30 мільйонів гривень. Такі результати аудиту МКП «Чернівцітеплокомуненерго». Перевірка на комунальному підприємстві тривала близько чотирьох місяців (з початку березня). 

Про порушення, які виявили аудитори «Кроу Україна» на МКП «Чернівцітеплокомуненерго», розповіли під час брифінгу у міській раді.

Заступник міського голови Василь Зазуляк повідомив, що результати аудиту передадуть правоохоронним органам.

«Таке враження, що підприємство готували до банкрутства. Вочевидь, планували продати за безцінь. Наш контрольно-перевірочний відділ зможе вивести всі цифри перевірки, і ми передамо все правоохоронним органам, які будуть притягувати до відповідальности людей, які призвели підприємство до такого стану», — зазначив Василь Зозуляк.

Директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко зазначив, що за результатами перевірки на підприємстві сума заборгованости за енергоносії становить близько 260 млн грн. Заборгованість споживачів перед підприємством — 90 млн грн.

«Відповідно до законодавства України провели незалежний аудит фінансового стану підприємства за 2020 рік. За результатами перевірки виявили викривлення фінансової звітности на підприємстві», — зазначив він.

Зокрема насамперед аудиторська компанія звернула увагу на те, що основні засоби на підприємстві станом на 31 грудня 2020 року становили 77 млн 243 тис. грн. Це 89 котелень, 92 км мереж тощо.

«Тут особливу увагу звертають на те, що ця балансова вартість не відповідає дійсності. І вони рекомендують негайно провести переоцінку основних засобів. Сума заборгованости значно вища, ніж балансова вартість підприємства», — каже Ігор Ніколенко.

Зокрема зазначають, що це обладнання має нульову балансову вартість.

«Проблема в тому, що за некоректне подання звітности і викривлення її є відповідальність — і кримінальна, й адміністративна», — каже директор підприємства.

Також він звернув увагу на такий пункт перевірки: близько 14 млн грн, які заборгували споживачі перед підприємством, уже поза межами терміну позовної давности. Підприємство має такі збитки, бо не проводило роботи з боржниками, не подавало заяви до суду.

Крім того, сума відстрочених податкових активів у звітності занижена на суму 2 млн 498 тис. І це теж порушення. 

«Як результат діяльности підприємства, через те, що не піднімали тариф з 2018 року за послуги з постачання теплової енергії, капітал є від’ємним за 2020 рік. Він становить мінус 29 млн 310 тис. грн. Тож незалежні аудитори рекомендували коригувати тариф», — каже Ігор Ніколенко.

Він зазначив, що за результатами перевірки з’ясували, що на підприємстві потрібно терміново провести повний аудит із залученням міської ради. Його планують почати проводити з липня цього року.

Перший аудит на МКП «Чернівцітеплокомуненерго» виконали за кошти підприємства. Це коштувало близько 180 тисяч гривень.

Також на підприємстві вже почали здійснювати інвентаризацію майна. Обіцяють невдовзі результати.

Коментарі