Новини

Google створив найдетальнішу карту людського мозку

Даних є стільки, що дослідники не вивчили ще їх детально.

Фото NewScientist

У Google допомогли вченим з Гарвардського університету створити найдетальнішу карту зв’язків між нейронами в людському мозку.
На мапі, яка є у вільному доступі в Інтернеті, показано 50 тисяч нейронів. Вони з’єднані сотнями мільйонів павутинних вусиків, утворюючи 130 мільйонів сполук, які називаються синапсами. Про це пише ua.news з посиланням на NewScientist.

«Набір даних має розмір 1,4 петабайта, що приблизно в 700 разів більше місткості середнього сучасного комп’ютера», — йдеться у повідомленні.

Даних є стільки, що дослідники не вивчили ще їх детально, вони порівнюють їх з геномом людини, який все ще досліджується через 20 років після публікації перших чернеток.

«Ми вперше бачимо реальну структуру такого великого фрагмента людського мозку», — каже Кетрін Дюлак з Гарвардського університету.

Аби відтворити деталізовано карту, вчені з Гарвардського університету використали зразок мозку 45-річної жінки, яка страждала на епілепсію. Лікарі видалили жінці лівий гіпокамп і здорову частину тканини мозку, щоб допомогти їй.

Вчені виявили також загадкові пари нейронів глибоко в корі головного мозку, які раніше не спостерігалися.

Зазначають, що дві комірки були спрямовані в протилежному напрямку на одній осі і ніхто не знає чому.

Раніше ми писали про те, що робити, аби мозок був здоровим. А також, як офісним працівникам бути ефективними влітку.

 

Коментарі