Новини

У Чернівцях влаштували акцію через демонтаж погруддя пам’ятника Сидору Воробкевичу

Активісти хочуть привернути увагу до цієї події та чекають від влади коментарів щодо подальшої долі пам’ятника. 

Сьогодні, 16 червня, у сквері, що на розі вулиць М. Коцюбинського та Університетської, чернівецькі активісти влаштували акцію. Хочуть привернути увагу до демонтажу погруддя пам’ятника С. Воробкевичу, що сталося минулого тижня. Вони чекають від міської ради відповідь, що буде у сквері замість погруддя. Також закликають усіх небайдужих чернівчан висловитися щодо цієї ситуації. 

«Порядок у місті треба наводити, але не з знесення символік української державности. Воробкевич є певним символом української державности на Буковині. Тому знести його у такий спосіб і не сказати, що тут буде, викликало певне обурення», — зазначив громадський діяч Андрій Гев’юк.  

Письменник, громадський активіст Максим Дупешко вважає, що С. Воробкевич є знакова постать для української громади Чернівців та Буковини. Адже саме Воробкевич є перш за все літератором, який із Юрієм Федьковичем дозволили собі першими писати українською мовою у ті часи на Буковині. 

«Невідомо, яка архітектурна цінність цього пам’ятника, але саме значення має Воробкевич. Якщо ми заберемо пам’ятник зі скверу, хтозна-коли його повернуть. Якщо знесемо пам’ятник Воробкечиу, то дійдуть руки і до інших діячів Буковини», — зазначив він.

Дупешко вважає, якщо наразі погруддя пам’ятника Воробкевича у незадовільному стані, громадськість не проти, щоб його знесли. Але натомість потрібно встановити щось новіше, сучасніше, осмислити по-іншому Воробкевича.

«Крім того, варто було спершу запитати думку громади. Те, що благоустрій скверу варто робити, — зрозуміло. Вітаю, що тут щось робиться. Але з Воробкевичем треба було чинити інакше», — вважає Дупешко.

Водночас історик, журналіст Юрій Чорней каже, що коли побачили повідомлення про демонтаж пам’ятника С. Воробкевичу, то спершу подумали, чи повернуть його назад на місце.

«Ми розуміли, що відбувається реконструкція в сквері — влада давно анонсувала цей процес. Ми хочемо знати, яка доля буде цього пам’ятника. Але в дискусії у соціальній мережі з’ясувалося, що проєкт із благоустрою не передбачає збереження пам’ятника. Але ми знаємо, що це не перша спроба його демонтувати», — каже Юрій Чорней.

Він зазначив, ще з 2010 року погруддя С. Воробкевичу намагаються прибрати зі скверу. 2013 року був проведений архітектурний конкурс, переможцями стали дві львів’янки. Але в проєкті не було пам’ятника. Про долю Воробкевича забули.

«Пам’ятник має свою історію. Він встановлений до розвалу Радянського Союзу. Він був перший із проявів відродження українського духу в Радянському Союзу», — каже Юрій Чорней.

Він вважає, що демонтаж мав відбутися у цивілізований спосіб. Погруддя потрібно було відправити на збереження у Краєзнавчий музей із військовими почестями. 

Водночас Юрій Чорней зазначив, що жодну дошку пам’яті чи пам’ятник не повинні виводити за межі центральної частини Чернівців. 

Крім того, він не розуміє, навіщо декілька років тому зробили копію пам’ятника та встановилиф його біля школи №27 на вулиці Воробкевича. Припускає, що це зробили, аби сквер біля університету використати в інших цілях.

Як висновок, Юрій Чорней вважає, що ситуація, яка склалася довкола демонтажу погруддя, — це комунікаційне непорозуміння між владою та громадою. 

«Якщо проєкт із благоустрою не передбачає встановлення пам’ятника Воробкевичу у сквері, його потрібно переглянути і залишити тут», — зазначив він.

Також участь в акції взяла завідувачка відділу мистецтв Чернівецької обласної бібліотеки імені Михайла Івасюка Любов Шилюк. 

Вона зазначила, що не бачить логіки забирати зі скверу пам’ятник С. Воробкевичу.

«Прийшла підтримати ідею, бо мене непокоїть, що планують зробити у сквері. Вважаю, що погруддя пам’ятника має культурну цінність, адже виготовив його відомий скульптор Микола Лисаківський. Пам’ятник С. Воробкевичу повинен бути на цьому місці у сквері в кращому вигляді», — зазначила вона.

Громадські активісти та ГО зазначили, що готові до комунікації з владою. У разі, якщо влада не може зберегти та відновити погруддя С. Воробкевичу, готові зробити це власними силами. Також закликають небайдужих чернівчан об’єднатися та висловити свою позицію. 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі