Новини

Суд виніс перший вирок ексберкутівцям за розгін Майдану

Двох ексспівробітників «Беркуту» засудили до трьох років ув’язнення.

Шевченківський районний суд Києва виніс перший вирок у справі про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року. Зокрема рішення щодо ексслужбовців загону спеціального призначення «Беркут» Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоня зачитав суддя Володимир Бугіль 14 червня. Про це пише Радіо Свобода з посиланням на Адвокатську дорадчу групу. Ці ексберкутівці затримували активістів Майдану та складали на них адмінпротоколи, за даними слідства.

Суд визнав обвинувачених винними в «перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене групою осіб, що супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства».

Вони отримали по три роки ув’язнення із забороною обіймати посади в правоохоронних органах на такий же термін.

Як зазначають у Адвокатській дорадчій групі, яка займається справами потерпілих учасників Революції гідности, суд також визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні, але звільнив від покарання через закінчення терміну давности.

Також у адвокатській групі повідомляють, що суд задовольнив цивільний позов потерпілого Максима Федяя до Ейсмонта, Мохоня, Головного управління Національної поліції в Києві та Міністерства внутрішніх справ про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Суд дійшов висновку, що Ейсмонт і Мохонь затримали Федяя на майдані Незалежности 30 листопада 2013 року і склали щодо нього протокол про адміністративне правопорушення з неправдивими відомостями.

Адвокатка потерпілих активістів Майдану Євгенія Закревська прокоментувала вирок. 

«Це перший реальний вирок беркутам у справах Майдану. І перший обвинувальний вирок по подіях 30-го листопада!» – написала вона.

Закревська зазначила про можливість оскаржити вирок і висловила надію, що до розгляду справи в апеляції обвинувачені не зможуть виїхати на непідконтрольну Києву територію України.

МВС і Національна поліція наразі публічно не коментували рішення суду.

 

Коментарі