Новини

«З нашим темпом не зрівняється жодна клініка». У Чернівцях безкоштовно стерилізують та вакцинують собак

Там працюють ветеринари, ловці, адміністратор, асистент ветеринара та робітник із догляду за тваринами у післяопераційний період. Стерилізують також і котів.

Учора, 9 червня, у Чернівцях розпочали безкоштовно вакцинувати та стерилізувати чотирилапих від сказу. Команда міжнародного благодійного фонду «FOUR PAWS» буде займатися цим упродовж 3 тижнів — до 25 червня. 

Адміністраторка команди ТОВ «Чотири лапи Україна» Олена Сушко каже, що стерилізують та вакцинують безпритульних собак та домашніх безпородних собак для малозабезпечених чернівчан. За декілька років її команда відвідала вже більше 50 міст України, а стерилізувала понад 30 тисяч тварин. 

«Ми — представники міжнародного благодійного фонду “Four Paws International”. В Україні працюємо з 2012 року. А у Чернівці приїхали вже втретє. Тут будемо працювати 3 тижні. За два дні ми вже стерилізували та вакцинували від сказу близько 30 тварин. Усе безкоштовно», — розповідає Олена.

Працюють у складі 7 людей: 2 ветеринари, 2 ловці, адміністратор, асистент ветеринара та робітник із догляду за тваринами у післяопераційний період. 

До речі, завтра, 11 червня, будуть стерилізувати котів та кішок.

Представники благодійного фонду спершу отримують заявки та дзвінки від місцевих жителів з адресами, де розташоване скупчення тварин. Фахівці туди виїжджають і ловлять тваринок. 

Один із таких ловців — Олександр Луцишин. Чоловік розповідає, що на місцях також їм допомагають волонтери. 

«Якщо тварини соціалізовані, ручні, то ми ловимо їх руками. Якщо ж вони дикі, то використовуємо духову трубку з наркозом. Вона вистрілює шприцом — і через 5-10 хвилин тварина засинає. Це абсолютно безпечно. Тоді її можна транспортувати до мобільної операційної», — каже Олександр. 

За його словами, більшість собак спокійна. Тварини знають своїх волонтерів, які їх годують. Тому їх помістити у клітку легко. Однак бувають і інші випадки. 

«На Південно-Кільцевій собаки були у дворі. Виходить, що у житловому будинку був відкритий підвал. Собаки були дикі — мама і дочка. Вони забігли у підвал. Тому нам довелося туди лізти, давати наркоз. Потім вони заснули. Тоді їх забрали з підвалу, помістили у клітку», — розповідає ловець. 

Із клітки тваринки потрапляють на базу стерилізації. Лікар-ветеринар Дмитро Чернецький розповів про деталі своєї роботи:

«Тваринка потрапляє на базу або у сплячому стані, або в свідомому. Її оперуємо у нашій мобільній клініці. У нас є все для того, аби робити необхідні процедури. Робимо оваріогістеректомію самкам — це видалення репродуктивних органів: яєчників, маткових труб. А самцям — кастрацію. Це означає, що тваринка не може народжувати і запліднювати. 

Крім того, ми вакцинуємо від сказу і чіпляємо кліпсу тваринці на вушко. Кліпса має свій певний ідентифікаційний номер, який вносимо в базу, з нашою емблемою».

Дмитро додає, що робота не важка. Однак деколи важко психологічно, адже у багатьох із команди є сім’ї, а вони часто не бувають удома.

«Ми подорожуємо, нам це приносить задоволення. І ми розуміємо, яку благородну справу робимо у нашій країні. У нас так звана збірна: я з Житомирської области, Саша (ловець — ред.) — з Миколаєва, є люди з Вінниці, міста Умані тощо. Ми збираємося на проєкт і їдемо у певне місто.  

Ми працюємо у кайф, із нашим темпом не зрівняється жодна клініка. Тому що в них різноманітніша специфіка, а у нас монотонна… Однак тут усе налагоджено, і це дає гарні результати», — підсумовує лікар.

Для того, щоб записатися на стерилізацію, потрібно зателефонувати адміністратору за номером 0 (67) 921 22 89 або заповнити реєстраційну форму за посиланням тут.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі