Новини

Рада ухвалила законопроєкт про податок на Google. Що він передбачає

Закон спрямований на збільшення доходів Державного бюджету.

Фото Daniel Romero, unsplash.com

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт, який зобов’яже інтернет-гігантів, які працюють в Україні, сплачувати податки до українського держбюджету. 

Цей документ підтримали 283 нардепи.

«Закон спрямований на збільшення доходів Державного бюджету від податку на додану вартість за рахунок залучення до оподаткування податком на додану вартість нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги. Їхнє місце постачання повинно бути розташоване на митній території України. А також створення сприятливих умов ефективного та не обтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку», — мовиться у повідомленні Ради.

У документі передбачили, що міжнародні компанії, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі, платитимуть податки. Зокрема ПДВ.

Водночас наголошують, що проєкт не буде стосуватися простого користувача соцмереж і пошукових сервісів.

Законопроєкт уточнює місце постачання електронних послуг, встановлює особливості реєстрації нерезидента як платника податку, визначає базу оподаткування, строки сплати податку, подання податкової звітности, оскарження рішень органів контролю. Та інші порядки і норми

«Законом, зокрема: усунули норму, згідно з якою резиденти під час виплати нерезидентам доходу за виробництво та / або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20 відсотків суми таких виплат за власний рахунок. А також визначили, що для документів, які засвідчують факт постачання послуг складених в електронній формі, датою оформлення такого документа вважається дата складення такого електронного документа», — додали на сайті ВР.

Нагадаємо, Google відкриває свій перший роздрібний магазин Google Store цього літа. Там будуть продавати пристрої, які виготовляє компанія. Перший Google Store відкривають у Нью-Йорку на території кампусу компанії. Він буде неподалік від магазину Apple.

Коментарі