Новини, Репортаж

Акцент на інтелектуальну складову: як проходить «Обнова-фест» у Чернівцях. Фото

На території центрального корпусу ЧНУ ім. Ю. Федьковича діють декілька локацій, зокрема «Вільний університет», «Літературна сцена», «Музична сцена».

Сьогодні на території центрального корпусу ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбувається етнодуховний фестиваль «Обнова-фест».

Офіційне відкриття заходу розпочалося з виступу оркестру Буковинського ансамблю пісні і танцю Чернівецької обласної філармонії.

Як зазначив співорганізатор фестивалю Мар’ян Лазарук, цьогоріч акцент робили більше на інтелектуальну складову, ніж на розважальну.

«Один з основних блоків сьогоднішнього фестивалю називається «Вільний університет». Ідея в тому, що різні спікери говорять, навчають і просвічують у вільний спосіб на цікаві теми. Цей формат відкрили двоє дівчат зі Львова», — сказав Мар’ян Лазарук.

Зокрема співзасновниця екологічної ГО «За ЕКОрозвиток» Діана Попфалуші та голова правління громадської спілки «Український альянс нуль відходів» Софія Сидоренко говорили про незалежність та екосвідомість.

Співзасновниця фестивалю Ірина Лазарук зазначила, що цьогорічна «Обнова» — нова як для глядачів, так і для самих організаторів.

«Ми звикли до більш вільного формату. А цьогоріч – більш академічний рівень. Це мініформат, тому є ті 3 локації, які завжди були присутні на фестивалі. Цей цьогорічний формат пов’язаний справді з пандемією і карантинними обмеженнями. Адже такий формат планували як один із днів фестивалю, щоб зосередити гостей на таких атракціях та локаціях. А на другий день мав бути концерт, цікаві майстерні», — зауважила Ірина Лазарук.

Під час «Вільного університету» патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) говорив про «Дар свободи». Зокрема він розповідав про поняття незалежности і свободи.

Локація «Вільного університету» буде діяти до 18:00.

«Літературна сцена» працюватиме з 16:00 до 20:00. Тут презентуватимуть свої твори письменники та читатимуть поезію.

З 17:30 і до 22:00 діятиме «Музична сцена». Тут виступатимуть, зокрема, Тьома Паучек, ТIK TU, Сергій Фоменко («Мандри»), Тартак та інші музиканти.

Впродовж дня діятиме відпочинкова зона у Біблійному саду.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі