Новини

Друг дитини. Марта Левченко запускає новий волонтерський проєкт

Він спрямований на допомогу тим, хто постраждав від сексуального насилля в сім’ї. Основний акцент проєкту буде полягати у психологічній допомозі дітям.

Omar Ram, unsplash

Відома чернівецька волонтерка Марта Левченко запускає новий соціальний проєкт «Друг дитини».

Як розповіла «Шпальті» прессекретарка благодійного фонду «Я майбутнє України» Юлія Галич, цей проєкт спрямований на допомогу дітям, які постраждали від сексуального насильства у сім’ї.

«Наші вихованці, люди і сім’ї, якими ми опікуємося, і ті, хто просто звертається до нас по допомогу, хто зіштовхнувся із сексуальним насильством у сім’ї, тепер будуть отримувати цю допомогу у нас безкоштовно. Йдеться про психологічну допомогу, звісно ж. І насамперед для дітей», — каже Юлія.

Благодійний фонд «Я майбутнє України» зараз оплачує навчання і проходження спецкурсів для 13 психологів із Чернівців. Надалі ці психологи будуть працювати з тими, хто звернеться по допомогу до волонтерів. Свідоцтво про проходження курсів вони отримують уже сьогодні, 27 травня.

«Сексуальне насильство щодо дітей — дуже складна і тригерна тема. Про це складно і страшно не тільки говорити, але й думати. І професіонали, які мають із цим зіштовхуватися, — теж люди, яким складно і страшно. Але вони повинні долати власні страхи заради безпеки і здоров’я дітей. 

У нашому суспільстві тему сексуального насильства часто замовчують. Вона оповита соромом, багато дорослих настільки її уникають, що не бачать ані ознак травми у дітей поряд, ані можливостей допомогти. Аби змінити це і зробити наш світ трохи безпечнішим для всіх дітей, з’явився “Друг дитини”», — каже Марта Левченко.

Особливістю проєкту є те, що його учасниками будуть просто чужі люди, що з’являтимуться у житті дитини лише під час допитів та судів. Ці люди куруватимуть кризові родини, будуть знайомі з дітьми, стануть їхніми друзями і наставниками.

Фонд «Я майбутнє Україна» оплачує навчання і підготовку цієї особливої групи, а також і подальший супровід дітей. Уся робота відбуватиметься на базі «Міста Добра».

Його представники добре знайомі з наслідками проблеми сексуального насильства над дітьми. На жаль, 80% мам, які потрапляють до «Міста Добра», мають прикрий досвід сексуальних домагань у дитинстві. Із нього почалася низка нещасть у їхньому житті.

У Центрі розвитку дитини, будівництво якого розпочали у «Місті Добра», буде облаштована так звана зелена кімната, якою в будь-який час можна буде скористатися, аби працювати з постраждалою дитиною.

Навчальний тренінг для першої групи «Друг дитини» запропонувала Уляна Долиняк — психологиня, психотерапевтка, кризова інтервентка та тренерка. Вона спеціалізується на роботі з сімейними та альтернативними формами піклування над дітьми. Уляна працює у сфері захисту прав дітей вже 18 років.

Вона навчалася у Польщі та Італії і має величезний досвід роботи з травмами у дітей. Також до тренінгу долучилася «Служба порятунку дітей», що діє під патронатом Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

 

 

Коментарі