Новини

В Україні запустили тест на цифрову грамотність для вчителів

Після складання національного тесту кожен педагог отримає електронний сертифікат. 

Фото ThisisEngineering RAEng, unsplash.com

На порталі Дія.Цифрова освіта запустили національний тест на цифрову грамотність.

Як повідомляє Міністерство цифрової трансформації України, це – Цифрограм для вчителів, щоби оцінити свій рівень цифрової грамотности і вдосконалити цифрові навички.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що 79% керівників шкіл вказали у квітні 2020 року, що для підвищення якости дистанційного навчання учнів, довелося в умовах карантину організовувати навчання вчителів.

«У рамках національного проєкту Дія.Цифрова освіта ми, зокрема, допомагаємо вчителям вдосконалити цифрові навички. Закликаю вчителів складати тест, дізнатись свій рівень цифрової грамотності, отримати сертифікат і підвищити рівень цифрових навичок, щоб більш впевнено і комфортно почуватися під час освітнього процесу з використанням цифрових технологій», — заявила Валерія Іонан.

Цифрограм для вчителів розробили експерти Академії цифрового розвитку на основі рамки професійних компетенцій для вчителі.

«Однією з десяти ключових компетентностей, якою мають володіти вчитель і учень, — це інформаційно-цифрова компетентність. Ми вже розробили професійні стандарти для вчителів і керівників закладів освіти, де зафіксована цифрова компетентність. Також ми працюємо над розробкою програм підвищення кваліфікації вчителів. За останній рік ми з партнерами провели декілька масштабних навчань для вчителів», — зазначила т.в.о. генерального директора директорату цифрової трансформації Міністерства освіти та науки України Роксолана Швадчак.

Цифрограм для вчителів оцінює 21 професійну цифрову компетенцію, які згруповані в 5 сфер:

-Учитель‌ ‌у‌ ‌цифровому‌ ‌суспільстві‌;

-Професійний розвиток;

-Використання та аналіз цифрових ресурсів;

-Навчання та оцінювання учнів;

-Розвиток цифрової компетентності учнів.

Після складання національного тесту кожен педагог отримає електронний сертифікат.

Незалежно від результатів, вчителі зможуть одразу підвищити свій рівень цифрових навичок на порталі Дія.Цифрова освіта. Тут доступні більше 55 освітніх серіалів із цифрової грамотности.

Цифрограм для вчителів втілили за підтримки Програми EGAP, що фінансується Швейцарією і реалізується Фондом Східна Європа.

Коментарі