Новини

В Україні запрацював центр компетенцій «Дія. Відкриті дані»

Портал пропонує низку можливостей для держорганів, ІТ-спеціалістів, представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів.

Міністерство цифрової трансформації України презентувало центр компетенцій «Дія. Відкриті дані». Це онлайн-портал для роботи та навчання з відкритими даними. Презентували його під час  Всеукраїнського форуму «Україна 30» 18 травня, передає Урядовий портал.

Як зазначають на сайті відомства, відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитному форматі. Зокрема, це:

— бюджет громади;

— показники забруднення води;

— рух громадського транспорту;

— перерахування бюджетних коштів лікарням.

«Такі дані є важливим компонентом цифрової трансформації держави: вони мінімізують корупцію, допомагають контролювати роботу державних органів, покращувати державні сервіси та створювати нові послуги та продукти», — йдеться у повідомленні.

Портал «Дія. Відкриті дані» пропонує низку можливостей як для держорганів – розпорядників даних, так і для ІТ-спеціалістів, представників бізнесу, громадських організацій, стартап-спільноти та звичайних користувачів:

– Навчальні програми для чотирьох категорій користувачів. Охочі зможуть визначити свій рівень знань і скористатися запропонованим планом розвитку, який містить онлайн і оффлайн навчання для підвищення рівня грамотности.

– Сервіси на основі відкритих даних для вирішення щоденних проблем. Перевірити забудовника під час купівлі житла, підготуватися до дискусій у суді, дізнатися рівень забруднености водойм чи знайти дешевші аналоги ліків – в усьому цьому можуть допомогти відкриті дані. Всі сервіси структуровані за сферами та потребами користувачів.

– Дослідження щодо оцінки та аналізу впливу відкритих даних для вирішення суспільних проблем.

– Комунікація між спільнотою та збір пропозицій від громадськости щодо формування загальнонаціональної політики у сфері відкритих даних.

– Новини та найбільш повна інформація про відкриті дані.

Крім цього центру, на форумі презентували оновлений Єдиний державний вебпортал відкритих даних, на якому державні органи публікують інформацію у форматі відкритих даних.

Його особливістю є запуск чат-бота (Telegram: @DataGovUa_bot), що допоможе удосконалити комунікацію між Мінцифрою та користувачами відкритих даних. Нині на Єдиному державному вебпорталі оприлюднили понад 36 тисяч наборів даних у різних галузях, а за 4 місяці 2021 року його відвідали вже 700 тисяч користувачів. 

Нагадаємо, у застосунку «Дія» можна буде оплатити податки для ФОП і задекларувати доходи.

 

Коментарі